Hårt för både personal och boende

Facket, demensföreningen, personal och anhöriga larmar alla för att läget på Gullvivan är ohållbart. Nu är man rädd att hamna i samma situation som 2014.

Följetång. Tanken var att Säbo skulle byggas på Västermalmshöjden innan man hittade fornlämningar. Nu väntar på man på besked från Länsstyrelsen.

Följetång. Tanken var att Säbo skulle byggas på Västermalmshöjden innan man hittade fornlämningar. Nu väntar på man på besked från Länsstyrelsen.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2018-03-08 20:10

Det har inte ens gått fyra år sedan den tragiska natten då en dement patient misshandlade sin granne Rudolf Sundman med en duschskrapa så pass allvarligt att han senare avled. Nu är arbetsmiljön så pass dålig att personalen är orolig för att det ska hända fler saker.

En i personalen räknar upp en lista på exempel på när boenden kastat andras mat, slagits, sparkat i dörrar och även jagat andras anhöriga med kaffekannan.

– Folk måste få veta hur det fungerar på Gullvivan. Jag kommer ihåg för fyra år sedan och samma sak är på väg att hända igen. Vi har boenden som slåss och många av åldringarna är rädda. Men vi kan inget göra, säger en i personalen som ber om att få vara anonym.

Demensföreningen i Älvsbyn har varit på besök på Gullvivan och beskriver läget som en katastrof för alla inblandade. Personalen är underbemannad och rummen beskrivs som små och kalla.

– Personalen går på knäna. De är nästan till att säga upp sig, de orkar inte längre. Det är en väldigt dålig miljö, både för de som jobbar och de som bor där, säger Ingrid Dahlberg, sekreterare i demensföreningen.

Efter misshandeln 2014 gjordes en översyn av Gullvivan. Dubbelrummen är ombyggda till enkelrum och nattbemanningen har utökats med en som går mellan enheterna.

– De är fortfarande ensamma en stor del av natten med möjlighet att kalla på hjälp. Men så ska det inte vara, det är en otrygghet. Många som får den här pannlobsdemensen är aggressiva, säger Ingrid Dahlberg.

En del dementa kan bli mycket aggressiva och våldsamma tidigt i sjukdomsförloppet och kan uppleva stora personlighetsförändringar innan minne eller motorik påverkas. Man kan vara relativt ung och i god form även om man lider av demenssjukdom.

– Men de kan inte rå för det själva, de är sjuka. Det måste finnas ett bra boende för de dementa. När jag var dit så sprang en av dem ut från avdelningen och ryckte sladdar från bilarna vid något obevakat ögonblick. De sa åt mig att inte gå så nära för att det kan vara farligt, säger Ingrid Dahlberg.

Demensföreningen ska ordna ett möte med politikerna i mitten av mars för att försöka hitta en lösning på problemen och facket råder sina medlemmar att agera.

– Vi har uppmanat de som arbetar där att de ska göra en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Camilla Wallin, ordförande för Kommunal i Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!