I dag har de inte särskilt många mjölkkor kvar, och de som fortfarande står och mjölkar på gården i Nybyn ska säljas till Mats Karlsson i Boden som blev av med ett 40-tal kor i ett takras i våras.
– Om en månad så är mjölkproduktionen över. Men det känns bra att korna kommer att fortsätta producera mjölk i länet, säger Berit Hardselius.
Stefan pensionerade sig förra året och att ställa om till köttproduktion är ett sätt att trappa ner på arbetsbördan. Att hålla på med mjölkkor är väldigt arbetsintensivt för allt sämre betalt och många har redan valt samma väg eller är på gång att gå över till köttdjur.
– Det blir fem mjölkbönder kvar i Älvsbyn när vi slutar. Det är samma situation för oss alla som är lite äldre, man måste ha råd att sluta. Tyvärr finns det ingen supermarknad att sälja mjölkgårdar, man kan inte ge bort dem om man vill vara skuldfri, säger Stefan Hardselius.
Han konstaterar att det var bättre förr, i alla fall vad gäller lönsamhet. Visserligen fanns inte några EU-bidrag att söka när de startade upp för cirka 30 år sedan, men då var det mer pengar i mjölken också.
– När vi började med korna så hade vi mer betalt för mjölken i rena kronor utan att vi ens räknar med penningvärdet. Så det är tufft. Det går att få lönsamhet i det, men man behöver stora ytor som inte finns i många byar, säger Stefan Harselius.
Hur kan man rädda mjölkproduktionen i Norrbotten?
– Det är ju lönsamheten egentligen, inte bara i Norrbotten utan hela Sverige. Folk måste betala mer för maten och värdesätta det. Det är dyrare att köpa vatten på ok än att köpa en liter mjölk, och där någonstans måste det ju ha gått fel, säger Stefan Hardselius.
Nu ser de fram emot sin första lediga jul på cirka 20 år. Något som varit möjligt med mjölkkor som kräver konstant uppassning. Köttet de ska producera kommer vara bland annat lite speciella korsningar av wagyu. De har en tendens att ha väldigt fint marmorerat kött. Det världskända Kobe-köttet kommer från wagyu-djur till exempel.
– Vi har redan fått våra första beställningar. Men jag har sagt att det kommer ta några år att leverera då kalvarna är små fortfarande, säger Berit Hardselius.
De har sedan tidigare redan provat saker som köttlådor och liknande som varit uppskattat. Men de har också lite mer tankar "utanför lådan" så att säga.
– Vi har funderat lite på till exempel anordna något med Udda äventyr. Man skulle kunna anordna westernridning och valla boskapen och sedan äter man middag med kött från gården. Det hade ju varit ett roligt sätt att göra någonting. Men det kommer när det kommer, säger Berit Hardselius.