LSS är lagen om stöd och service I vissa kommuner måste man till och med bygga nya boenden för funktionshindrade barn då många tappat sin ersättning. I Älvsbyn är inte läget lika illa ännu, men de nya tolkningarna har påverkat kommunens ekonomi, och även där kommunen ska kompenseras räcker det ofta inte till ändå.
– Jag har inga siffror framför mig just nu, men naturligtvis påverkar det kommunens kostnader negativt. När man drar ner antalet timmar så faller det över på oss att vi ska klara av det på något vis, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.
Nyberg vet inte av några fall när just barn har drabbats i Älvsbyn men vet av vuxna som tappat sin ersättning. Där har kommunen gått in med stöd och man håller beredskap med schemaläggning och personal utifall fler skulle tappa sin ersättning då det blir svårare och svårare att få stöd från Försäkringskassan. Flera överklagningsprocesser pågår också hela tiden.
– Det har blivit klart mer stringent bedömning. För tio till 15 år sedan så fick kanske 80 procent av alla som sökte också rätt till LSS. I dag är det nästan tvärt om, det är betydligt annorlunda mot för när LSS-lagen var ny, säger Hans Nyberg.
Vad kan kommunen erbjuda som stöd?
– Även om man inte får assistans så har man kanske ändå ett behov av vård- och omsorg. Då får vi lösa det med de insatser som vi har. Det kan vara boendestöd, hemtjänstinsatser. Vi har också, gruppboenden, kortis avlastning, fritids för barn. Sen finns det ingen generell lösning. Vi måste tittat på varje enskilt fall då förutsättningarna är olika, säger Hans Nyberg.