Ströms slott AB som Magnus Olsson driver har ansökt om att anställa dagbarnvårdare i samtliga Norrbottenskommuner.
Företaget är baserat i Västra Götaland och har 150 anställda dagbarnvårdare med 650 inskrivna barn. Förra året etablerade Magnus Olsson sig i Övertorneå och Kalix. På grund av de långa avstånden vill han nu starta ett regionalkontor i Norrbotten.
- Vi vill snabbt komma upp i 25-30 dagbarnvårdare i Norrbotten. Vi vill bli så pass stora att vi har en självständig enhet i länet, säger Magnus Olsson som planerar att starta i höst.
Betalt per barn
Dagbarnvårdarna jobbar i sina hem och får betalt för sina egna barn om de samtidigt tar hand om lika många barn från andra familjer. Föräldrar med barn på daghemmet behöver inte betala förskoleavgifter.
Fackförbundet Kommunal har reagerat på lönerna då de utgår från hur många barn dagbarnvårdaren har, inte antalet timmar personen jobbar. Olsson vägrar dessutom att teckna kollektivavtal.
- Vi har ett helt unikt lönesystem som inte passar in i kollektivavtalsmodellen. Gör man valet att ha en liten grupp räcker inte barnpengen till en kollektivavtalsenlig lön.
20 000 i månadslön
Dagbarnvårdare med få barn tjänar lite, medan anställda med stora grupper har högre lön. Enligt Olsson har de dagbarnvårdare med högst lön i landet.
- Det vanligaste är att man har 4-5 barn i gruppen. Då hamnar lönen på runt 20 000 kronor.
För varje barn som ingår i Magnus Olssons företag får han barnomsorgspeng av kommunerna. Bidraget varierar beroende på hur mycket kommunerna betalar för barnomsorg.
"Företaget
går jättebra"
Varje barn genererar intäkter till företaget på mellan 800 och 1 000 kronor i månaden, utöver det som går till den anställde. Enligt Olsson har han inte tagit ut någon ersättning sedan företaget startade.
- Det går jättebra för vårt företag. Detta år kommer vi att ha ett litet överskott, då har vi haft mycket etableringskostnader när vi startat i Göteborg, säger han.
Företaget ställer inte krav på pedagogisk utbildning. Skollagen kräver inte det.
- Då skulle vi inte få tillräckligt många som är intresserade av att jobba på det här sättet. Trots allt har vi ändå många med pedagogisk utbildning, både som barnskötare eller förskolelärare, säger Magnus Olsson.
"Flera hembesök görs"
Före och efter anställningen görs flera hembesök där lokalerna, utrustning, utemiljö och en mängd andra saker kontrolleras.
Om den som ska anställas är förälder så är föräldraskapet en viktig del vid hembesöket. Många av företagets anställda har vare sig egna barn eller egna barn inskrivna i sin egen barngrupp, understryker Olsson.
Han har kritiserats i sin hemkommun Uddevalla. Flera av hans anställda har invandrarbakgrund och politiker har hävdat att affärsidén skapar segregation när barn vistas hela sin uppväxt i sin egen kultur.
Magnus Olsson förstår inte kritiken.
- I vanliga fall brukar man uppmuntra och tycka att det är fantastiskt om man kan erbjuda människor med en annan etnisk bakgrund jobb, säger han.