När kylan slår till med full kraft och kvicksilvret kryper ner på minus 20 grader känns det extra bra att göra upp en värmande brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Men det kan vara förrädiskt. Vid extra kallt väder vill många på att elda extra hårt. Det bäddar för soteldar i skorstenen och den senaste tiden har de uppstått på många håll i landet. Det har också varit andra bränder som startat i eldstäder och skorstenar.
Heta rökgaser
- Allt fler väljer ved som bränsle och många människor kan nog för lite om att elda på rätt sätt, säger Björn Björkman, svenska brandskyddsföreningens expert på eldstäder och skorstenar.När eldningen blir mer än vad skorstenen klarar riskerar strålningsvärmen att antända väggarna eller taket ovanför eldstaden. En eldstad ska vid normal eldning avge en rökgastemperatur på 350 grader men kan vid för hård eldning göra så att det blir över 600 grader i skorstenen.
Besikta efter brand
- Har det brunnit i skorstenen ska man alltid låta sotaren besiktiga den innan man börjar elda igen, säger Björn Björkman.Aska ska förvaras i en plåthink med tätt lock och ska stå några dagar innan det slängs. Hinken ska dessutom stå på ett obrännbart material.
- Jag har sett bränder som börjat med att aska lagts i en plasthink eller papperskasse. Jag har också sett resterna av hus som brunnit ner efter att man ställt ut en askhink på träverandan, säger Björn Björkman.