Mejlet som ordförande mörkade för utskottet

PT kan publicera ett utdrag ur familjehemmets mejl som Peter Lundberg aldrig läste upp på socialutskottet före beslutet att upphäva LVU för de tre små barnen.

Efter att familjehemmen fått information om att LVU var på väg att upphöra kontaktade ett av dem Peter Lundberg och vädjade om att låta barnens bästa vara avgörande.

Efter att familjehemmen fått information om att LVU var på väg att upphöra kontaktade ett av dem Peter Lundberg och vädjade om att låta barnens bästa vara avgörande.

Foto: Carolina Bengtsson

Älvsbyn2023-10-12 17:30

Onsdagen den 16 augusti skrev familjehemmet där ett av barnen bott i två år ett långt mejl till Peter Lundberg och vädjade om att socialutskottet skulle beakta barnens bästa innan beslutet om att upphöra med LVU.

"Vi tänker att det skadar (barnets namn), som är i behov av tillgång till sina anknytningspersoner för att må bra. En hastig separation från oss bedömer jag inte vara till hens bästa. Särskilt med tanke på att hen idag saknar en relation till sina föräldrar som hen inte haft umgänge eller kontakt med under hela placeringstiden."

Familjehemmet skrev att de försökt prata med barnet om hens föräldrar, men att hen inte minns dem.

"De minnen som hen återberättar som minnen från sin mamma och pappa har alltid visat sig vara från det tidigare familjehemmet. Jag vädjar därför till er att ni beaktar vad lagstiftaren säger om återflyttar till föräldrar: Att flytta ett barn innebär separation och den separationen kan bli mycket svår om barnet bott under lång tid i sitt familjehem."

Familjehemmet förklarade att socialnämnden enligt 21 § LVU har en skyldighet att noga förbereda barns återförening med den eller dem som har vårdnaden om honom eller henne. 

"Det innebär i praktiken att hjälpa både barnet och familjehemsföräldrarna med separationen. Det innebär också att förbereda barnet och föräldrarna inför hemkomst. Det förutsätter att det funnits och finns ett fungerande umgänge och en medveten planering som på sikt kan leda fram till hemflytten."

Familjehemmet lyfte fram att en hemflytt som sker abrupt eller mot barnets vilja kan innebära en påtaglig risk för barnets hälsa och utveckling.

"Socialnämnden kan då ha skäl att överväga flyttningsförbud enligt 24 § LVU. Syftet med ett sådant flyttningsförbud är att få tillräckligt med tid för att ordna så att hemflytten kan ske på ett sätt som inte skadar barnet (SOSFS 1997:15)."

Dessutom skrev familjehemmet att det är viktigt att barnet får behålla kontakten med sitt gamla familjehem och att lagstiftaren angett att behovet av kontakt så långt som möjligt bör tillgodoses.

"Med förhoppning om att ni låter (barnets namn) bästa vara avgörande i ert handläggande", avslutar familjehemmet sitt mejl.            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!