Hantering av dödsmisshandel kritiseras

I Älvsbyns kommuns lex Sarah-utredning efter dödsmisshandeln på Nyberga nämns inte att Rudolf Sundman avled av skadorna och man ser heller inga brister i bemanningen. Utredningen får kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2014-12-17 21:20

Natten till den 25 september i år bragdes Rudolf Sundman om livet på korttidsboendet Gullvivan (Nyberga). Den rullstolsbundne 81-åringen delade rum med en dement man, som mitt i natten brutalt misshandlade sin granne med en duschskrapa. Knappt tre veckor senare avled Rudolf Sundman på Sunderby sjukhus. Efter händelsen har Älvsbyns kommun genomfört en lex Sarah-utredning där man identifierat brister i utformningen av lokaler, rumsplacering och bristande dokumentation som orsaker. Man listar där efter sex punkter som man genomfört för att röja undan missförhållandet – bland annat att man tillfälligt ökat bemanningen.

"Titta närmare"

Däremot bedömer man att det finns tillräckligt med personal för att utföra arbetsuppgifterna i vanliga fall. Man lämnar även ute det faktum att Rudolf Sundman senare avled av skadorna. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bedömer att händelsen var mycket allvarlig och har därför öppnat ett tillsynsärende för att granska de enskildas trygghet och säkerhet nattetid vid det särskilda boendet.

– Man har ju gjort en utredning i alla fall, med de delar som ska finnas med. Sedan har de själva konstaterat att bemanningen är tillräcklig, det tycker vi att det finns anledning att titta närmare på, säger Ida Pontén, enhetsjurist på IVO.

"Hota med vite"

IVO har varit på inspektion, men man har inte beslutat om bemanningen är tillräcklig ännu.

– Vi har inget som säger att det ska finnas ett visst antal anställda per antal boende, utan det är en bedömning man får göra. Det man kan säga generellt är att lås och larm inte får ersätta personal.

Vad gör ni om ni finner avdelningen underbemannad?

– Vi kan i första hand ställa krav på åtgärder. Följer de inte det så kan vi hota med vite.

Bemanningskrav?

– Vi brukar uttrycka det så att enheter med dementa inte ska lämnas obemannade. Men vi ställer inte krav på att det ska finnas ett visst antal.

Ska införa larm

Enligt Älvsbyns kommuns socialchef Hans Nyberg har man samma bemanning på Nyberga som tidigare, men en av undersköterskorna finns nu mera dygnet runt på Gullvivan.

– Vi kommer även att införa larm efter årsskiftet. De boende får ha ett armband på sig så att endast de som bor i rummet tar sig in, ingen annan. Men det ersätter ingen personal, det är ett komplement, säger han.

Dessutom har man byggt igen dubbelrummen till enkelrum.

Tror du att ni kommer få bakläxa av IVO när det gäller bemanningen?

– Det kan jag inte svara på, men de kommer säkert att ha synpunkter på saker som vi kan förbättra. Men vi kan ju inte ha nattpersonal i varje rum, det är jättesvårt att gardera sig till hundra procent.

IVO är även kritisk mot att kommunen inte tagit med Rudolf Sundmans död i anmälan.

– Det är två stycken som har jobbat med anmälan, och hur det kan komma sig att de inte tagit med det trots att han hade varit död i sex dagar vet jag inte, säger Hans Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!