Lex Sarah-utredningen som blev klar i veckan upptäckte flera brister i den externa konsultgranskningen som ledde till att barnen i LVU-fallet flyttades tillbaka till sina föräldrar. Utredningen har också granskat vilka fel som begicks när barnen omhändertogs hösten 2020 och framåt.
Det var de felen som fick den politiska majoriteten i socialutskottet att besluta om en hemtagning utan att göra någon ny utredning. Socialdemokraternas ledamöter reserverade sig då de ansåg att granskningen var vinklad och bristfällig.
– Det är så extremt tydligt att vi i första läget inte hade rätt att ta barnen. Inget som har kommit fram senare när man tittar på dokumenten stödjer på något sätt ett omhändertagande, sa socialutskottets ordförande Peter Lundberg (KD) som motivering till beslutet.
Den nya utredningen slår också fast att det finns brister i dokumentationen vad gäller beslutsunderlag och löpande journalföring. Det finns även brister i genomförandet av vissa barnutredningar, bland annat i fråga om barnens delaktighet och inhämtande av uppgifter.
Flertal beslut har fattats i strid med gällande delegationsordning och lag. Under vissa perioder fanns det brister när det gäller socialnämndens ansvar att noga följa vården för barnen som varit placerade i familjehem. Vårdnadshavarnas möjlighet till inflytande konstateras också vara bristfällig.
"Sammantaget görs bedömningen att de brister som framkommit vid lex Sarah-utredningen gällande socialnämndens hantering av ärenden har utgjort missförhållanden", står det i utredningen som gjorts av kommunens särskilt ansvariga för socialtjänsten, SAS.
Till skillnad mot felen som begicks av kommunen när barnen flyttades hem i augusti 2023 rör det sig däremot inte om ett allvarligt missförhållande som bör granskas av Ivo.
"Missförhållandena bedöms inte som allvarliga dels med anledning av att flertalet av bristerna sedan tidigare uppmärksammats och åtgärdats i verksamheten, dels med anledning av att bristerna inte påverkat barnens rätt till stöd eller skydd."
Flera av bristerna har tidigare konstaterats av JO, förvaltningsrätt och kammarrätt. Det har även uppmärksammats genom rapportering av missförhållanden i verksamheten och egenkontroll.
Lex Sarah-utredningen har försökt ta reda på vad som orsakat bristerna och konstaterar bland annat att de socialsekreterare som initialt hanterade ärendena saknade arbetslivserfarenhet inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård. En bakomliggande orsak är att socialtjänsten genomgick en omfattande organisationsförändring 2019 med stor personalomsättning de två efterföljande åren.
"Oerfarna medarbetare har genomfört arbetsuppgifter som de inte har haft förutsättningar att utföra på ett ändamålsenligt sätt."
En annan bakomliggande orsak är att konsulter som anlitats för att utreda barnärendena inte har levererat tillräckligt bra underlag. Det har även saknats rutiner i verksamheterna.
Enligt lex Sarah-utredningen har bristerna sedan tidigare åtgärdats genom upprättande av rutiner, utbildning och förändrad organisering. För att förebygga att det inte händer igen föreslås ytterligare insatser med ett kvalitetsledningssystem och åtgärder för att säkerställa att inhyrda konsulter har rätt utbildning och tillräcklig erfarenhet.