Beslutet att återförena barnen i LVU-fallet med sina föräldrar grundades på en extern granskning av konsulten Anna-Riikka Törrönen som slog fast allvarliga brister i handläggningen av ärendet. Bland annat påstod hon att socialsekreterare förvanskat sanningen och att det inte går att avgöra om barnen utsatts för det våld och övergrepp som de berättat om.
Handläggarna stängdes av och i media gick socialutskottets ordförande Peter Lundberg (KD) ut och kallade personal för lögnare.
– Det är skrämmande att det har gjorts så otroligt många misstag och där handläggare har fört vidare lögner och vridit och vänt på saker, sa han.
Nu kan en lex Sarah-utredning som Älvsbyns kommuns SAS, särskilt ansvarig för socialtjänsten, gjort konstatera att det inte finns något som belägger att handläggarna har ljugit. Flera påståenden i Anna-Riikka Törrönens granskning saknar grund och är i stället egna tolkningar som inte går att styrka.
Ett exempel är påståendet om att socialsekreterare försett förvaltningsrätten med felaktiga uppgifter.
"För lex Sarah-utredningen framkommer inga uppgifter som underbygger påståendet om att uppgifterna som lämnats till förvaltningsrätten skulle vara felaktiga."
Ett annat exempel är Anna-Riikka Törrönens påståenden om att ansvariga socialsekreterare genomgående förvrängt uppgifter om barnens ärr från en läkarundersökning och att samtliga socialsekreterare i ärendet har beskrivit det som att barnen "har en onormal mängd ärr" på kropparna.
"Av lex Sarah-utredningen framkommer att socialsekreterare varken i journal, utredning inför ansökan om LVU-vård eller i förvaltningsförhandling framfört uppgiften om "har onormalt mängd ärr."
I den externa granskningen framfördes också kritik mot att socialsekreterare i den utredning som ligger till grund för LVU-ansökan hösten 2020 har framställt uppgifter som lämnats av jourhemmet som fakta. Men lex Sarah-utredningen visar att det inte heller stämmer
"Det finns inget underlag som styrker att socialutskottet och förvaltningsrätten inte fått klart för sig vem som har lämnat vilka uppgifter."
Ytterligare ett exempel på påståenden som inte kan styrkas med fakta enligt utredningen är Anna-Riikka Törrönens kritik mot att föräldrarna bara fått en dag på sig att svara på 252 frågor som socialsekreterarna skickat.
"Av dokumentationen framgår att förfarandet följer av en överenskommelse med vårdnadshavarna där frågorna skickas i förväg i syfte att de ska kunna förbereda sig och att svar kan ges antingen muntligt eller skriftligt."
Lex Sarah-utredningen slår ned på punkt efter punkt i LVU-granskningen. Bland annat hade inte Anna-Riikka Törrönen fog för att ifrågasätta barnens trovärdighet när de berättat om våld från pappan. Omständigheterna är sekretessbelagda i utredningen, men genom att jämföra med granskningen framgår att det handlar om konsultens kritik mot att ett barn enligt en orosanmälan sagt att "pappa slog ihjäl mig", vilket enligt Anna-Riikka Törrönen inte är sant då barnet uppenbarligen lever.
Att meningen "pappa slog ihjäl mig" aldrig lyftes i förvaltningsrätten kan enligt Törrönen ha påverkat utgången i ärendet och hon menar att socialsekreterare medvetet kan ha undanhållit uppgiften då det inte överensstämde med sanningen. Enligt lex Sarah-utredningen finns det ingen anledning att ifrågasätta barnets tillförlitlighet och påståenden om medvetna undanhållanden sågas.
"Så vitt lex Sarah-utredningen kan konstatera så har uppgiften missats. Det saknas därför grund för den i externa granskningen framförda uppfattningen."
Konsulten har i sin granskning riktat hård kritik mot socialsekreterares samtal med barnen där de enligt henne "påmint" och "förklarat" för barnen vad vårdnadshavare gjort. Enligt konsulten kan agerandet ha påverkat barnets syn på föräldrarna på ett negativt sätt, men enligt lex Sarah-utredningen handlar det om samtal där ett av barnen funderar kring varför hen bor i ett familjehem och socialsekreteraren svarar.
"För lex Sarah-utredningen framkommer inga uppgifter som styrker eller på annat sätt belägger att socialsekreterare i dessa exempel skulle ha frångått sina skyldigheter i dessa avseenden."
PT har sökt konsulten Anna-Riikka Törrönen samt socialchefen Robert Cortinovis som skrivit under lex Sarah-utredningen.