Fem handläggare på Älvsbyns kommun har stängts av efter att det framkommit stora brister i myndighetsutövningen vid omhändertagandet av tre barn. Enligt den tidigare enhetschefen Harriet Rickman saknar tre av handläggarna behörighet att arbeta med myndighetsutövningen och Älvsbyns kommun ska nu utreda varför det har kunnat ske och om det har påverkat bristerna i LVU-ärendet.
De avstängda handläggarna som pekas ut som obehöriga har social omsorgsexamen från Luleå tekniska universitet.
– Vår tidigare enhetschef (Nataliya Renlund) har gjort bedömningen vid anställningen att vi har den behörighet som krävs. Vi har alla gått samma program på LTU, men olika årgångar. Sociala omsorgsprogrammet är till skillnad mot socionomutbildningen lite mer inriktad på målgruppen funktionshindrade, äldreomsorg samt arbetsledning, säger en av de avstängda handläggarna.
Vilka som får arbeta med myndighetsutövning rörande barn och unga är reglerat i socialtjänstlagen. Där står det att socialnämnden ska använda handläggare som har svensk socionomexamen eller någon annan relevant examen på minst grundnivå i högskolan.
När det gäller vad som är en likvärdig utbildning står det bland annat att handläggaren ska ha gått högskolekurser på områdena socialt arbete, socialrätt, förvaltningsrätt och psykologi.
– Jag har läst socialrätt, förvaltningsrätt och psykologi på de nivåer som krävs. Sedan har jag inte huvudämne socialt arbete utan jag har huvudämne social omsorg. Jag vet inte hur arbetsgivaren har resonerat men jag tänker att man har bedömt social omsorg och socialt arbete som likvärdigt. Sedan tänker jag också att min tidigare chef läst in att jag har över 20 års erfarenhet av myndighetsutövning.
Har ni läst några tilläggskurser kopplat till barn och unga?
– Vi har inte läst på högskolenivå, men däremot har vi haft tillgång till kurser som arbetsgivaren varit väldigt generös med.
Hon är kritisk till att handläggarna blir utpekade som obehöriga utan att någon opartisk verkligen har utrett frågan formellt.
– Det är Harriet Rickmans uppfattning att vi inte har behörighet att jobba inom barn och unga. Vår förra chef gjorde en annan bedömning. Jag kan inte säga vad som är en korrekt bedömning utan tycker att det här borde utredas juridiskt.
Hur ser du på att det ska utredas om er obehörighet kan ligga till grund för bristerna som framkommit i LVU-granskningen?
– Det är helt absurt att beskylla saker som gått fel i ärenden kopplat till vår behörighet. De flesta felaktigheter som gjorts är av behöriga socionomer i form av konsulter som varit handläggare i ärendet.
Hur ser du på den hårda kritiken mot handläggningen som konsultrapporten slår fast?
– Vi har aldrig ifrågasatt att det inte begåtts fel och det slår både förvaltningsrätt och kammarrätt fast utan att för den saken riva upp LVU-vården. Det är svårt för mig att uttala mig om rapporten eftersom det är sekretess i ärendet, men min uppfattning är att den är vinklad. Konsulten har gjort egna tolkningar utifrån journalföringen och man har inte pratat med handläggarna. Det är vinklat utifrån föräldrarnas perspektiv.
Tidigare enhetschefen Nataliya Renlund, som enligt uppgift godkänt handläggarnas utbildning, har också social omsorgsexamen vid LTU. Hon vill inte kommentera innan den arbetsrättsliga utredningen är klar.