Handikapp- och pensionärsrådet på krigsstigen

Älvsbyns kommun verkar inte ha något intresse att göra samhället tillgängligt för alla. Det konstaterar samrådsgruppen för Kommunala Handikapp- och Pensionärsrådet sedan kommunstyrelsen sågat förslaget till politiskt handlingsprogram för funktionshindrade.

När KHPR:s samrådsgrupp, här representerad av från vänster Karl-Erik Sjöberg, Lilian Poijo, Ingvar Markström och Gunilla Öqvist har ett ärende till kommunalrådet eller någon annan på andra våningen i kommunhuset, kan Lars-Åke Andersson inte följa med. Orsak: Rullstolen går inte in i hissen. "Skandal!" säger gruppen.

När KHPR:s samrådsgrupp, här representerad av från vänster Karl-Erik Sjöberg, Lilian Poijo, Ingvar Markström och Gunilla Öqvist har ett ärende till kommunalrådet eller någon annan på andra våningen i kommunhuset, kan Lars-Åke Andersson inte följa med. Orsak: Rullstolen går inte in i hissen. "Skandal!" säger gruppen.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2008-04-28 06:00
När Lars-Åke Andersson, rullstolsburen och aktiv inom DHR (De Handikappades Riksförbund), flyttade till Älvsbyn för fyra år sedan hade han goda
erfarenheter av framtagningen av ett handikappolitiskt handlingsprogram i Arvidsjaurs kommun.
- Så jag väckte frågan i min nya hemkommun om att följa
Arvidsjaurs och många andra kommuners exempel. Det är ju faktiskt kommunernas skyldighet att upprätta ett handlingsprogram enligt riksdagens beslut, säger han och hänvisar till Boverkets fastlagda normer för ökad tillgänglighet.
- Det nationella målet är att alla enkelt avhjälpta hinder ska vara åtgärdade senast 2010, men i Älvsbyns kommun saknas tyvärr den politiska viljan att klara det.
Genomtänkt program
Lars-Åke Andersson representerar DHR i Kommunala Handikapp- och Pensionärsrådet, KHPR, där Älvsbyns samtliga handikapp- och pensionärsorganisationer ingår.
- För två år sedan fick KHPR en förfrågan från socialnämnden om att vara med i en arbetsgrupp med uppdrag att ta fram ett politiskt handlingsprogram för funktionshindrade, berättar han.
- På temat "Älvsbyn - ett samhälle för alla" jobbade vi fram ett genomtänkt och seriöst program utifrån FN:s standardregler. I maj 2007 överlämnades det färdiga förslaget till politiken.
Den 7 april i år togs ärendet upp i kommunstyrelsen för behandling. Beslutet blev återremiss och bildande av ytterligare en arbetsgrupp "för kompletterande förslag".
- I praktiken skickas bollen över till budgetberedningen. De såg väl att det kunde följa kostnader med att anta programmet, säger KHPR:s ordförande Karl-
Erik Sjöberg besviket.
Omöjligt med rullstol
En av punkterna i förslaget lyder: "I Älvsbyn ska vi göra den fysiska miljön tillgänglig för alla oavsett vilka eller hur stora funktionshinder människorna har".
- Det kanske var vetskapen om hur långt borta kommunen är från det målet som gav kommunstyrelsen kalla fötter? funderar Lars-Åke Andersson.
- Som rullstolsburen medborgare i den här kommunen kan man inte ens ta sig upp med hissen i kommunhuset. Det innebär att jag inte heller kan besöka arbetsförmedlingen.
- Handikapptoaletten i foajén är så liten att det är näst intill omöjligt att komma in med rullstol, för att bara nämna några exempel på otillgänglighet.
"De bryr sig inte"
KHPR:s samrådsgrupp är upprörd över att beslutet om handlingsprogram "förhalats ännu en gång".
- Vi har kommit fram till att våra kommunpolitiker inte bryr sig om medborgare med funktionshinder. Hur ska man annars tolka det senaste ks-beslutet? säger Margaretha Bergdahl och får medhåll av de övriga gruppmedlemmarna.

Nationell handlingsplan
År 2000 antog regering och riksdag en nationell handlingsplan för handikappolitiken på temat "Från patient till medborgare".
Planen utgår från FN:s standardregler och har som mål att skapa ett samhälle där människor med funktionshinder är fullt delaktiga i samhällslivet.
De 22 FN-reglerna uttrycker tydliga principiella ståndpunkter när det gäller rättigheter, möjligheter och ansvar på olika samhällsnivåer.
Standardreglerna och den nationella handlingsplanen utgör tillsammans grunden för svensk handikappolitik.
Sveriges kommuner är ålagda att utforma ett handikappolitiskt program eller en handikapplan, där de handikappolitiska aspekterna tas upp i all verksamhet i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om