Dagen inleddes i biosalongen på Forum med tal från kommunalrådet Tomas Egmark (S) innan distriktsläkare Anna Bengtsson berättade om sin avhandling om riskfaktorer kring hjärt- och kälsjukdomar.
– Det är ingen hemlighet att jag själv har haft hjärtproblem förra sommaren. Det är viktigt med såna här dagar där PRO och föreningar tar initiativ till sånt här där man får träffas och lära sig om såna här viktiga frågor, säger Tomas Egmark.
Dagens föreläsning av distriktsläkare Anna Bengtsson handlade om hjärt- och kärlsjukdomar och hennes avhandling kring riskfaktorer och vilka som är viktigast att jobba mot för att minska stroke och hjärtinfarkter. 1987 låg Norrbotten och Västerbotten högst i Sverige. Sedan dess har det varit en nedgående trend och idag är det färre som blir sjuka och fler som överlever. Men Norrbotten ligger idag långt över Västerbotten och har sämst statistik i Sverige.
– Den här nedåtgående trenden kommer också att vända och vi kommer att få fler hjärt- och kärlsjukdomar i Norrbotten.Rskfaktorer som rökning har minskat, men nu har det planat ut. Samtidigt ökar en av de värsta riskfaktorerna, övervikten som har en större påverkan på folket. Det är där politiker måste lägga krutet, säger Anna Bengtsson.
Mona Wikman och Anna Grönlund från Fluxens dagverksamhet berättade lite om det projekt de arbetat med under en tid med öppen träffpunkt i Älvsbyn för att motverka ensamhet bland äldre. Ett 40-tal öppna träffpunkter för ålders- och förtidspensionärer har anordnats senaste året i Vistträsk, Vidsel och Älvsbyn. De har också gjort hembesök hos äldre som inte tar sig ut.
– Ensamheten leder till hälsoproblem för många. Det vi hör från folk är att det värsta "vä å val gåmmal" är när man inte känner sig behövd. Det är ingen som frågar något längre. Vi har sett att behovet för öppen träffpunkt finns för att motverka det här och för att folk blir piggare och gladare, säger Mona Wikman.
– Alla ålders- och förtidspensionärer är välkomna. Kom och drick en kopp kaffe och ta lite fika och prata och sprid det gärna vidare till andra, säger Anna Grönlund.
De har också förhoppningar om att kunna ordna kafé i Fluxen när gymmet försvinner.
– Vi har önskemål om att kanske få nyttja lokalen med ABF och andra föreningar. Det skulle göra fluxen mer levande och trivsam, för det är det inte sen restaurangen försvann, säger Monga Bengtsson.