Gymnasiet säger upp flera anställda

Sex anställda på Älvsbyns gymnasium sägs upp och ytterligare tre förhandlar om sina tjänster. Dessutom stänger man det nyrenoverade elevkaféet.

Inga behöriga lärare ska drabbas och programstrukturen ska inte förändras, enligt skolchefen. (Arkivbild)

Inga behöriga lärare ska drabbas och programstrukturen ska inte förändras, enligt skolchefen. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2018-05-01 16:13

I mars kallade skolchefen Jan-Erik Backman till ett krismöte och förklarade för personalen att Älvsbyns gymnasium gick drygt fem miljoner kronor minus under 2017. Nu har de mörka siffrorna fått konsekvenser.

– Vi har avslutat sex stycken visstidsanställningar, alltså skollagsanställningar. De har sin sista arbetsdag den 6 maj, säger skolchefen.

Ytterligare tre tillsvidaretjänster ligger i förhandling.

– Det är inga behöriga lärartjänster som slutar och de tre tillsvidaretjänsterna är inte kopplade till någon undervisning alls, säger Jan-Erik Backman.

Även om inga behöriga lärare sägs upp så har en del av de sex visstidsanställda haft en del undervisning.

– Bland annat på språkintroduktionsprogrammet. Och så är det en kurator och någon resursperson.

Kuratorn som får gå anställdes så sent som i januari.

– Vi har två stycken skolkuratorer i kommunen. Den här kuratorstjänsten har varit utöver det och egentligen främst kopplad mot våra ensamkommande. Den finansierades också med hjälpt utav bidrag från Migrationsverket, säger Jan-Erik Backman.

Man stänger även skolans elevkafé som nyligen flyttades från källaren till nyanpassade lokaler på entréplan.

Var inte det en onödig kostnad?

– Ja, men det är ingenting som säger att det inte går att använda den lokalen. Den blev iordninggjord på ett jättebra sätt. Det var egentligen bara ett dött utrymme där innan. Den kommer att gå att användas till annat.

Skolchefen utesluter inte ett framtida elevkafé.

– Det kan ju mycket väl bli så att elevrådet får i uppdrag att bemanna elevfiket. Det är inte helt ovanligt att man gör så, att elever får turas om. Då går pengarna tillbaka till eleverna också, säger Jan-Erik Backman.

En stor del av minussiffran tillskrivs den höga mängden språkintroduktionselever. Där minskar elevantalet nu, men i stället har fler rätt att gå i något av de övriga introduktionsprogrammet.

– Volymen är ohyggligt stor. I normalfall kanske vi har fem, max tio elever som går ett introduktionsprogram. Nu kanske vi kommer ligga på 60 elever, med både de ensamkommande och övriga elever.

Det kommer att kräva vissa lärarresurser.

– Fördelen är att de går in i den befintliga programstrukturen och då får man ett statsbidrag som för vilken vanlig Älvsbyelev som helst.

Budskapet från politiken är tydligt – skolan ska hålla sin budget.

– Det kommer att bli väldigt tufft att hantera budget i balans innan årets slut kan jag säga. Ska man genomföra alla åtgärder som krävs skulle det innebära att gymnasiet måste fimpa ännu mer på personalsidan, för att sedan behöva börja anställa folk igen i januari. Det är orimligt, säger Jan-Erik Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!