Gymnasieelever får inte hjälp

I högstadiet hade Victoria Rundqvist, 17 år, en speciallärare under varje lektion. På Älvsbyns Gymnasium får hon endast tre timmars specialhjälp i veckan.- Jag måste hoppa av flera kurser för att orka och få betyg. Det känns inte kul att gå ett fjärde år med tanke på att jag redan gått om en klass.

På högstadiet fick Victoria Rundqvist specialundervisning under varje lektion. På Älvsbyns gymnasium får hon bara tre timmar i veckan vilket gör att hon måste hoppa av kurser. "De säger att skolan inte har råd med fler speciallärare", säger hon.

På högstadiet fick Victoria Rundqvist specialundervisning under varje lektion. På Älvsbyns gymnasium får hon bara tre timmar i veckan vilket gör att hon måste hoppa av kurser. "De säger att skolan inte har råd med fler speciallärare", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-04-10 06:00

Victoria Rundqvist har diagnosen ADHD.

Under högstadiet på Älvåkraskolan i Älvsbyn följde en speciallärare med henne på nästan alla lektioner. Hjälpen gjorde att hon kunde börja på Älvsbyns gymnasium i höstas med endast matematik som icke godkänt ämne.

- De hjälpte mig att plugga och påminna mig om prov. Jag fick den hjälp jag behövde. Det får jag inte nu, säger Victoria Rundqvist, 17 år.

Ett fjärde år
Victoria Rundqvist får tre timmar i veckan med specialpedagog.

- Då ska jag hinna med att göra engelskan, svenskan och få bort alla rester jag har. Det går inte. Min speciallärare Sonja är jätteduktig och vill att jag ska ha mer timmar, men hon är ensam och kan inte hjälpa alla med behov.

Om hon inte får mer hjälp ser Victoria Rundqvist ingen annan utväg än att hoppa av flera kurser och läsa dem under ett fjärde år.

- Jag vill klara av skolan, men det känns inte så roligt. Med specialstöd skulle jag slippa att gå ytterligare ett år till, säger hon.

"Inte förberedda"
Älvsbyns Gymnasium marknadsför sig som en skola med uppdrag att möta alla elevers skiftande behov och ge dem möjligheten att forma utbildningen utifrån sina önskemål.

- När jag sökte hit och besökte öppet hus innan lät skolan skitbra. Jag förväntade mig specialhjälp och lärare som lyssnade, men det känns inte som de var förberedda för elever som behövde hjälp.

Önskar ökat stöd
Behovet av extra stöd är stort enligt fler elever PT talat med. Många saknar specialanpassad undervisning.

- Jag vet flera som har funderat på att byta skola för att de inte får den hjälp de behöver, säger Anna, 17 år.

Hennes studiemotivation går utför och hon känner sig kränkt när lärare berättar att hon inte kommer att klara kurserna.

- Man sitter på lektionerna och ber om hjälp, men det tar lång tid och ibland får man inte det. Jag önskade att det fanns fler speciallärare som kunde hjälpa oss.

Fotonot: Anna heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om