Gustav, 11, drömmer om älgjakt

Gustav Norén, elva år, klarade teoriprovet för jägarexamen tillsammans med sin mor och moster. Drömmen är älgjakt.- Nu kan jakten bli en familjegrej, säger han.

Allt fler kvinnor börjar att jaga. "Det är jätteroligt. Det behövs mer kvinnor i skogen", säger Anna-Karin Sundman som klarade teoriprovet med sonen Gustav Norén och systern Sara Andersson.

Allt fler kvinnor börjar att jaga. "Det är jätteroligt. Det behövs mer kvinnor i skogen", säger Anna-Karin Sundman som klarade teoriprovet med sonen Gustav Norén och systern Sara Andersson.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2013-01-12 06:00

I onsdags skrev en grupp på tolv personer teoriprovet för jägarexamen i Älvsbyn. Alla utom en blev godkända och cirkelledaren Fredrik Berglunds förhoppning är att snart dra igång en ny jägarskola via studieförbundet ABF.

- Jag tycker att intresset ökar och framför allt bland kvinnor. Det tycker jag är jättebra, säger han.

"Mycket att läsa"
Hälften av provdeltagarna bestod av kvinnor och ålderspannet varierade kraftigt. Anna-Karin Sundman från Södra Manjärv skrev provet tillsammans med systern Sara Andersson och sin elvaårige son Gustav Norén.

- Min sambo jagar älg och småvilt och jag har taxar som jag tränar eftersök på älg med. Då har det växt en tanke att det kanske inte vore så dumt att vara med på en älgjakt och jaga med taxarna jag har, säger Anna-
Karin Sundman.

Familjen har läst på ordentligt och blev med beröm godkända.

- Ibland har det varit lite jobbigt för det är ganska mycket man ska läsa, säger Gustav Norén som hade 67 rätt av 70 frågor.

Hur många i din ålder har tagit Jägarexamen?
- Vi är bara en handfull i Sverige har jag fått höra. Det känns speciellt.

Praktiskt prov kvar
Gustav Norén fyller tolv år i maj och i sommar ska han försöka att göra de praktiska proven som är uppdelade i tre delar. Hagelgevärsprovet innefattar avståndsbedömning, lerduveskytte och skytte mot markmål. För kulgevär innefattar grundprovet precisionsskytte och högviltprovet skjutning mot stillastående och löpande älgfigur.

- Jag är inte säker på att jag klarar det men om det inte går prövar jag igen nästa år, säger han.

Favoritjakten är älgjakt.

- Min pappa och min farfar jagar och så tyckte jag att jag också skulle börja jaga. Det är trevligt att få vara i naturen och spännande. Helt plötsligt kan det dyka upp en älg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om