Gunvor hoppas på skadestånd

Långtidsarbetslösa Gunvor Lidman och hennes sambo tvingades tömma sitt gemensamma sparkonto för att betala tillbaka 22 000 kronor till försäkringskassan för felaktigt utbetalat aktivitetsstöd. Nu hoppas hon på rättsliga åtgärder och skadestånd via Kommunals inkopplade ombudsman.

För långtidsarbetslösa Gunvor Lidman blev kommunikationsmissen mellan a-kassan och försäkringskassan en dyr affär: Hon och sambon tvingades tömma sitt gemensamma sparkonto för att klara återkravet på 22 000 kronor. Klippet ovan ur Piteå-Tidningen den 31 januari i fjol.

För långtidsarbetslösa Gunvor Lidman blev kommunikationsmissen mellan a-kassan och försäkringskassan en dyr affär: Hon och sambon tvingades tömma sitt gemensamma sparkonto för att klara återkravet på 22 000 kronor. Klippet ovan ur Piteå-Tidningen den 31 januari i fjol.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-01-28 06:00
För ett år sedan (PT den 31 januari 2009) berättade Älvsbybon Gunvor Lidman att försäkringskassan krävt henne på 22 000 kronor för att de betalat ut för mycket aktivitetsstöd från juni till sista december 2008. Det är a-kassans sak att räkna ut rätt ersättningsnivå. I det här fallet dröjde det flera månader innan den korrekta uppgiften nådde utbetalaren.
Maria Karlsson, regionchef för Kommunals a-kassa i Norrbotten, ville inte uttala sig om det enskilda fallet i PT, men hävdade att det generellt inte är a-kassans fel om medlemmar krävs retroaktivt på återbetalning. Enligt Maria Karlsson var problemet att regeringen ändrat reglerna på ett flertal punkter sommaren 2008, vilket medfört att det tillkommit justeringar allt eftersom, som det tagit tid för a-kassan att förmedla till alla berörda.
Offrade sparkontot
Med en inkomst på 3 800 kronor i månaden efter skatt och dessutom avbetalningar på ett CSN-lån såg arbetslösa Gunvor Lidman inga möjligheter att kunna betala tillbaka pengarna till försäkringskassan utan att riskera personlig konkurs.
- Först begärde jag omprövning av a-kassans beslut, men fick avslag. Då försäkringskassan fick veta det sa de att om jag hade varit ensamstående skulle jag ha sluppit betala, berättar Gunvor Lidman.
- Eftersom jag är sambo slog de ihop vår gemensamma inkomst och föreslog att vi skulle göra en avbetalningsplan. Det skulle ha blivit ännu dyrare med räntor och allt, så vi beslutade oss för att offra alla våra sparpengar och betala in 22 000 kronor direkt innan det hunnit gå till inkasso.
Juridisk bedömning
Nu är Kommunals ombudsman Pertti Vainikainen inkopplad på Gunvor Lidmans fall. Han har till att börja med begärt en bedömning av juristerna på LO och TCO Rättsskydd om det är skäligt av försäkringskassan att kräva tillbaka pengar efter så lång tid.
- Någonstans har det gått snett mellan myndigheterna som jag ser det. Det här är ett av många fall där statens återbetalningsregler drabbar den lilla människan, säger han och tillägger:
- Våra jurister har många liknande försäkringsärenden på sitt bord för närvarande. Återstår att se var Gunvor Lidmans ärende landar. Vi väntar på besked.
FAKTA Återkrav från försäkringskassan
Drygt 200 000 svenskar är skyldiga försäkringskassan sammanlagt 1,8 miljarder kronor.
Skulderna är ofta svåra att driva in på grund av att många försäkrade har dålig ekonomi.
Försäkringskassan upptäcker felaktiga utbetalningar genom olika typer av kontroller.
Enligt myndigheten beror mindre än hälften av de felaktiga utbetalningarna på fusk. De flesta som fått ett återkrav har inget uppsåt alls.
Under 2009 fattade försäkringskassan beslut om 956 miljoner kronor i återkrav, varav 742 miljoner betalades tillbaka under året. Många saknar betalningsförmåga och klarar inte av att göra sig skuldfria hos myndigheten.
Källa: TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om