Gruvundersökningen inledd i Älvsbyn

Boliden Mineral AB har fått tillstånd av Bergstaten att undersöka ett område i Älvsbyn kommun nära Piteälven. Bolaget har skickat in arbetsplanen och redan nu är undersökningen inledd.

Boliden Mineral AB fick i juli sin arbetsplan godkänd och redan nu har bolaget börjat med undersökningen i det inringade området som sträcker sig längs Korsträsk.

Boliden Mineral AB fick i juli sin arbetsplan godkänd och redan nu har bolaget börjat med undersökningen i det inringade området som sträcker sig längs Korsträsk.

Foto: Boliden

Älvsbyn2018-07-31 18:30

Redan i april i år skrev Piteå-Tidningen att Boliden av Bergsstaden fått tillstånd att inleda ett undersökningsarbete inom ett stort område i Älvsbyn kommun.

Läs mer här: Boliden på mineraljakt

Området som berörs är strax över 80 kvadratkilometer och går längs väg 94 från Sågfors till Lappurträsk, upp bredvid Muskus till Västra Falkberget, vidare nordost till Södra Fällfors där det följer väg 664 och Piteälven förbi Nybyn, Nystrand och fram till Hällan.

Inom området finns det dessutom en del bebyggelse, mindre och stora sjöar.

Före något undersökningsarbete kan påbörjas var företaget tvunget att skicka in en arbetsplan där det skulle framgå vilka åtgärder som planeras och hur stor skada eller intrång undersökningsarbetet kommer att medföra.

Boliden har skickat in arbetsplanen och i juli fick företaget arbetsplanen godkänd av länsstyrelsen i Norrbotten och redan nu har undersökningsarbetet inleds.

Undersökningsarbetet kommer ske genom provtagning av jord 0,5–0,75 meters djup, och enligt arbetsplanen kommer proverna samlas upp i en plastpåse där hålen kommer fyllas igen efter provtagning.

– Vi använder en vanlig spade och ett spett för att komma en bit ner i marken där vi tar ett moränprov. Vi gör det på ett systematiskt sätt då vi ska täcka egentligen hela Korsträsk. Det här är en gammal beprövad teknik, säger Gregory Joslin, geolog på Boliden.

Bolidens bedömning är att ingen negativ påverkan kommer att ske på naturmiljön.

– Vi provtar på ett väldigt glest mönster då vi provtar på 200x400 meter och det är ganska långt emellan proverna. Själva provet består av ett två kilos prov från ett hål som vi gräver med ett handverktyg. Oftast märker man inte att vi varit där då vi inte kör någon terrängkörning utan allting sker via fots.

Miljögruppen Pite älvdal har tidigare riktat en stark oro på grund av närheten till Pite älv.

Läs mer här: Miljögruppen oroad

Hur ser ni på miljögruppens oro?

– Just nu är det här ett undersökningstillstånd och arbetsplanen handlar alltså om ytprover på marken. Sådana här undersökningar påverkar inte naturen på något sätt då vi inte tillför eller gräver inte upp några djupa hål. Sedan har jag full förståelse för att det kan finnas en oro om en framtida gruva. Men det är ingenting som påverkar just nu och sådana här undersökningstillstånd är på ett väldigt, väldigt tidigt skede, säger Christine Nilsson, informationsansvarig för gruvor på Boliden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!