För en dryg vecka sedan gästade Boliden Älvsbyns kommun för en uppdatering kring projektet i Laver. Av allt att döma fortskrider gruvbolagets arbete enligt planerna. Dessutom ger man lugnande besked kring det som i media benämns som en gruvkris. Koppar och sink – som utgör den större delen av fyndigheten i Laver – påverkas inte.
– Det viktiga för oss är väl att det inte är någon gruvkris, utan kanske lite mer en järnmalmskris. Sink har en hyfsad prisutveckling och koppar ser stabilt ut, säger Älvsbyns kommuns näringslivschef Pär Jonsson.
"Har halverats"
– Järnmalmen går tyngre och har ett större prisfall. Det är viktigt att skilja på de sakerna. Koppar ligger stabilt sedan ett år tillbaka, och sink har stigit 16 procent det senaste året. Samtidigt har priset på järnmalm halverats, fortsätter han.
Det är även olika handel för de olika råvarorna, förklarar Pär Jonsson.
– Järn handlas direkt från gruva till stålverk medan zink och koppar handlas från gruva till smältverk via en mellanhand, vilket ger en dämpning i amplituden för de senare vad gäller konjunktursvängningar.
Dubbel produktion
Sveriges geologiska undersökning, SGU, arbetar för närvarande med utpekande och detaljavgränsning av fyndigheten som riksintresse. De bedömer att kopparmalmen i Laver är av sådan kvalitet och omfattning att den skulle vara av stor vikt för landets materialförsörjning – både på kort och lång sikt. SGU beräknar att Sveriges kopparproduktion, som i dag är 83 000 ton per år, skulle fördubblas om en gruva i Laver blir verklighet.