Spåren efter det gamla gruvsamhället Laver, drygt en och en halv mil sydväst om Vidsel, finns kvar än i dag. Det är mer än sjuttio år sedan Laver övergavs efter att under tio år varit ett av Europas allra mest moderna samhälle. Koppargruvan gav 1947 för låga halter för att kunna drivas vidare. Efter en på den tiden stor satsning visade det sig att det totala resultatet slutade med 500 000 kronor i förlust. När samhället byggdes kostade det tre miljoner kronor.
Det före detta kommunalrådet i Älvsbyn, Bill Nilsson, har sen flera år tillbaka varit guide i Laver. Trots att han inte var född när samhället var levande har han fått åtskilliga berättelser till sig.
– Det var väldigt modernt. Det fanns el, fjärrvärme, rinnande vatten, simhall, frisör och så vidare. Egentligen så fanns allting vi behöver i dag redan då, säger han.
Redan 1929 gjordes den första provborrningen och man hittade då rejält med koppar. Men inte förrän 1933 började man arbeta på platsen en längre tid med provisoriska läger. 1936 byggdes sedan Laver och 250 personer flyttade in i byn som hade kunde husera 500 invånare.
– Som mest arbetade 182 personer i gruvan, men alla bodde inte i Laver. Det var drygt 20-30 barn som gick i skolan, säger Bill Nilsson.
Laver var väldigt hierarkiskt och högst upp på toppen av byn bodde ingenjören Bertil Israelsson som redan 1924 var en del i upptäckandet av Laver.
– Det var extremt tydliga skillnader. Följer man backen ner så ser man också skillnaderna på bostäderna där ungkarlarna bodde längst ner. Familjerna en bit upp och sen de utbildade tjänstemännen på ett plan för sig. Det kan man också se i storleken på bostäderna där det går från störst till minst, säger han.
Att Laver i dag går att besöka, berättar Bill Nilsson, beror på att Randolf Eriksson, tidigare näringslivssekretare på Älvsbyns kommun, kämpade hårt för att samhället skulle fortsätta vara presentabelt.
– Hans morfar jobbade i gruvan och han själv besökte Laver varje sommar. Så när allting blev igenvuxet fick han kommunen och länsstyrelsen att ta tag i att bevara det kulturarv, som det här ändå är, genom att fräscha upp området, säger Bill Nilsson.
Boliden har vid flertalet tillfällen försökt få tillgång till gruvan igen, men de förslagen har länsstyrelsen avslagit och Laver förblir än så länge ett övergivet gruvsamhälle.