Den stora fyndigheten av sällsynta jordartsmineraler i Norra kärr ligger i ett Natura 2000-område 15 kilometer norr om Gränna. Den upptäcktes i början av 1900-talet och på 40-talet fick Boliden rätt till provbrytningen som påbörjades 1949. Bolidens brytning var främst i undersökningssyfte och gruvbolaget bedömde att med den teknik som fanns då skulle det bli svårt att utvinna mineralerna. Boliden gav upp rättigheterna 2001.
Historien är ganska lik Lavergruvans som förvisso var i full fart kommersiellt när det begav sig, men som lades ner på 40-talet då kopparhalten var för låg för att vara lönsam med den teknik som fanns. Precis som i historien om Lavergruvan där Boliden nu vill bryta koppar på 2000-talet har ett kanadensiskt företag, Tasman Metals, velat få bearbetningskoncession för fyndigheten i Norra kärr.
Bergstaten sade ja till koncessionen i Norra kärr, men flera miljögrupper överklagade beslutet. Både regeringen Reinfeldt och den senare S-ledda regeringen 2014 avslog överklagan. Till slut gick frågan upp till Högsta förvaltningsdomstolen 2016. Och de slog regeringen på fingrarna och konstaterade att risken för Natura 2000-området Vättern var för stor för att medge en koncession utan att påverkan först har prövats.
Med referens till domen om Norra kärr som ligger 900 kilometer från Laver bedömer därför sittande regering att ett Natura 2000-tillstånd måste finnas för att kunna besluta om bearbetningskoncession.