Studier visar att gruppträffar som involverar både patienter och sjuksköterskor ger ett förbättrat behandlingsresultat och stabilare blodsockerbalans för personer med typ 2 diabetes.
- Det är ett nytänk. Forskningen visar att de lär sig av varandra vilket förbättrar resultatet, säger Irma Andersson, sjuksköterska på vårdcentralen i Älvsbyn.
Nytt landstingsdirektiv
2010 kom nya direktiv från landstingen att prioritera utbildning i grupp och träffarna har genomförts med lyckat resultat över hela landet.
Eva Nordlund och Irma Andersson fick uppdraget att starta utbildningen i Älvsbyn som komplement till enskilda kontakter.
- Vi hoppas att vi på detta sätt kan hjälpa våra patienter att förbättra sin kunskap om diabetes och med det förbättra sin hälsa, säger sjuksköterskan Eva Nordlund.
"Vill leva längre"
Varannan vecka samlas patienterna med typ 2-diabetes kvällstid på vårdcentralen.
Den viktigaste delen i behandlingen är att ändra sina levnadsvanor, främst genom att börja motionera och äta sund mat. Sjuksköterskorna följer upp patienternas långtidssocker och vikt, ger dem hemläxor i motion och matlagning, och tipsar om olika knep för bättre hälsa.
- Vi arbetar aktivt med hur vi kan förbättra livskvalitén. Vi är inte gamla här och vi vill leva längre, säger Anders Granberg, som fick diagnosen diabetes för sju år sedan.
Tips om matvanor
Deltagarna berättar att träffarna sporrar dem att sköta sina matvanor. Anders Jonsson, 70 år, från Vidsel, har länge brottats med övervikt och högt blodsocker. Livsstilsgruppens samlade erfarenhet är viktig för honom.
- När jag sköter mig mår jag bra. När jag inte sköter mig mår jag dåligt. Det är viktigt att få träffa andra med samma problem och se hur de gör och vad de äter.
Ärftlig livsstilssjukdom
Diabetes typ 2 ger en inflammatorisk process i kärlväggen som ökar risken för bland annat stroke och hjärtinfarkt.
Vid behandling lever många av patienterna utan att få besvär.
- Det betyder mycket att äta rätt mat och motionera. Alla mina vänner vet att jag har diabetes och månar om det. Istället för att bjuda på fika får jag en macka, säger Kurt-Lennart Berg, 64 år, från Vistträsk.
Tillsammans med hjärt- och kärlsjukdom är diabetes en av världens vanligaste välfärdssjukdomar trots att 80 procent av alla insjuknanden skulle kunna förhindras genom livsstilsförändringar.
- Att förändra livsstil har dock visat sig vara svårt och stöd från flera håll är centralt för att behandlingen ska lyckas, säger Eva Nordlund.