Intresset för att driva boendet som intraprenad kom redan när politiken beslutade om möjligheten för ett par år sedan, men det hela rann ut i sanden. Tills det blev tal om att Vidsels skolkök skulle kunna drivas som intraprenad. Då tändes frågan igen hos Berith Vesterberg som tog upp det med sina kollegor i arbetsgruppen.
– Vi känner att vi skulle klara av det. Vi har diskuterat det och tror att vi på ett bättre sätt kan styra verksamheten som vi vill ha den, säger Berith Vesterberg.
Vad blir bättre för er och brukarna med intraprenad?
– Ett exempel är schemaläggningen. Vår schemasamordnare är jätteduktig, men det är svårt för henne att veta vad vi har planerat för aktiviteter med våra brukare och lagt så att det ska stämma med den dagen. Det kan vi styra bättre själva med en intraprenad, säger Berith Vesterberg.
Det är bara en av fördelarna hon ser med intraprenad. Kommunfullmäktige skulle fortfarande ha översyn över deras budget i en intraprenad men Almen skulle ha mycket mer självbestämmande. Ifall det inte skulle fungera så kan kommunen alltid ta tillbaka intraprenadbeslutet.
– Vi i gruppen är väldigt peppade, alla tycker att det här skulle bli bra för arbetsmiljön och sammanhållningen då vi får ett visst ansvar inom gruppen. Får vi ett överskott så kan de gå till brukarna eller utbildningar. Det är också ett driv, säger Vesterberg.
Den 18 september ska kommunen träffa personalen på Almen för att fortsätta diskussionen om intraprenad.