Grattis Bilprovningen

”Hipp hipp hurra” stod det på skylten utanför Bilprovningen i Älvsbyn i fredags. Inne på stationen hängde ballonger ovanför disken och en godisskål var framställd för kundernas räkning. Allt för att uppmärksamma att det är 50 år sedan företaget grundades.

ÄLVSBYN2013-09-21 06:01

Bilprovningen grundades 1963 på uppdrag av riksdag och regering. Den 1 juli 1964 startade en provningsverksamhet på sju orter från Helsingborg i söder till Söderhamn i norr. Under året utökades antalet stationer och vid årsskiftet fanns närmare 40 stationer i Sverige. Obligatorisk kontrollbesiktning infördes den 1 januari 1965 och redan de första åren märktes en kraftig minskning av antalet trafikolyckor.

För drygt tre år sedan beslutade regeringen att avreglera statens besiktningsmonopol och öppna marknaden för privata aktörer. Bilprovningen i Älvsbyn och Arvidsjaur är två av stationerna i Norrbotten som fortfarande är kvar i statlig ägo.

– Vi har fem konkurrerande stationer i länet: Kiruna, Boden, Luleå, Piteå och Kalix. Luleå har både och. Bilprovningen har kvar en mindre station i en av stadsdelarna, berättar Lars Öhlund, teamleader i Älvsbyn med 15 års yrkeserfarenhet på nacken.

Stamkund

I fredags inledde Bilprovningen sitt 50-årsjubileum på samtliga stationer runt om i landet. Firandet pågår under hela hösten. Kunder som också fyller 50 år i år får ett specialerbjudande: 50 procent rabatt på den nya tilläggstjänsten e-Diagnos som kontrollerar elektroniken i bilen.

Stationen i Älvsbyn kom till 1986.

– Jag har varit kund ända sedan stationen öppnade. Alltid har jag haft någon gammelbil att besikta, berättar Småträskbon Sverker Häggström när han kommer med sin Daihatsu för genomgång.

– Den här har jag haft i många år, men jag använder den mest bara på hösten till älgjakten, förklarar han.

Tidsvinster

Att ha tillgång till bilbesiktning på hemorten har många fördelar enligt Sverker Häggström.

– Det är speciellt bra då man får en ombesiktning. Nu är jag ju pensionär, men när man jobbar är det stora tidsvinster med att slippa ta ledigt från arbetet och åka flera mil för att besikta om bilen.

– Jag är mycket nöjd med Bilprovningen i Älvsbyn. Det har jag alltid varit, säger han och tar sig en karamell från godisskålen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om