Gnistrande idéer om återvinning

En eldriven bil som gör egen el via magneter i däcken, en sopdriven sopbil och ett antal smarta vattensystem. Gnistan genererade som vanligt kloka förslag av eleverna.

Evighetsmaskin. Älvåkraeleverna Zainab Kachour, Robin Palm, Robert Karlsson och Pontus Andersson tog fram en elbil.

Evighetsmaskin. Älvåkraeleverna Zainab Kachour, Robin Palm, Robert Karlsson och Pontus Andersson tog fram en elbil.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-11-16 18:35

Gnistan är ett samarbetsprojekt mellan Vattenfall, Svenska Science Centers och Förbundet Unga Forskare. Projektet handlar om att lösa energiutmaningar för framtiden.

– Vi har märkt att de här ungdomarna som är 14-15 år ofta sitter inne med svar på hur vi kan leva mer energieffektivt i framtiden, svar som vi vuxna inte har, säger Carmen Wargborn, ansvarig för Gnistan-projektet.

På onsdagen samlades uppfinningsrika elever från bland annat Älvåkraskolan och Hortlax skola på Teknikens hus i Luleå för att hitta lösningar inom området "återvinning och återbruk".

Älvåkraeleverna Zainab Kachour, Robin Palm, Robert Karlsson och Pontus Andersson tog fram en elbil som producerar sin egen el via magneter i däcken.

– Fossila bränslen är ju snart slut, så elbilar är ju framtiden. Vi tror inte att vår bil är så långt bort faktiskt, säger Pontus Andersson.

Simon Turstedt och Erik Sundkvist, också från Älvsbyn, tog fram – och prisades – för en sopbil som drivs på gas från förmultna sopor.

Ebba Isaksson och Emil Hägg från Hortlax fick också ta emot ett hederspris för sitt vattensystem.

– I stället för att släppa ut allt vatten i avloppet så kommer allt förutom toalettvattnet ner till en reningsprocess. Mat, schampoo och diskmedel och sånt filtreras och sen använder man returvattnet för att spola toaletten, förklarar Emil Hägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om