Givande samarbete om utsatta kvinnor

Kvinnojouren Pärlan och Älvsbyns kommun har inlett ett samarbete, som värdesätts högt av båda parterna. I onsdags genomförde de en gemensam utbildningsinsats på Älvsby folkhögskola med Satu Takkinen och teatermonologen "En slagen kvinna" som utgångspunkt.

I onsdags gästade Satu Takkinen (till höger) Älvsby folkhögskola med tetaermonologen "En slagen kvinna". Föreställningen ingick i kommunens och kvinnojouren Pärlans (här representerade av Hans Nyberg respektive Lena Grahn Egmark) gemensamma utbildningsinsats.

I onsdags gästade Satu Takkinen (till höger) Älvsby folkhögskola med tetaermonologen "En slagen kvinna". Föreställningen ingick i kommunens och kvinnojouren Pärlans (här representerade av Hans Nyberg respektive Lena Grahn Egmark) gemensamma utbildningsinsats.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-12-03 06:00
När socialtjänsten i Älvsbyns kommun omorganiserades för något år sedan och delades upp i enheterna Arbete och integration respektive Barn- och familjeenheten begärde kvinnojouren Pärlans företrädare ett möte med de nya enhetscheferna Hans Nyberg och Karin Lundberg-Bergstedt för gemensamt informationsutbyte.
- Det resulterade i att vi kom överens om att börja träffas regelbundet och stämma av läget en gång i månaden, berättar Lena Grahn Egmark, ordförande i kvinnojouren Pärlan i Älvsbyn.
- Från kvinnojourens sida är vi mycket glada att samarbetet mellan oss och kommunens tjänstemän kommit igång på allvar. Nu väntar vi bara på att politikerna ska vilja haka på.
Utbildningsinsats
I våras lämnade parterna in en gemensam ansökan till länsstyrelsen om ett bidrag till en gemensam utbildningsinsats i Älvsbyn i syfte att öka förståelsen och sprida kunskap om våldsutsatta kvinnors situation. Länsstyrelsen sa ja och i onsdags var det dags att realisera planerna i samverkan med Älvsby folkhögskola och Lapplands kulturbyrå.
Med teatermonologen "En slagen kvinna" framförd av Satu Takkinen, Piteå, sattes den svåra frågan på sin spets: Hur upplever en kvinna som blir misshandlad av sin man livssituationen och varför är det så svårt för många kvinnor att bryta upp från ett destruktivt och farligt förhållande?
Efter föreställningen fick publiken tillfälle att samtala och ställa frågor kring ämnet under ledning av Lena Grahn Egmark.
"Märkte ingenting"
Ett budskap som kvinnojouren Pärlan vill nå ut med är vikten av att omgivningen reagerar och vågar fråga då man får signaler om att någonting inte står rätt till i ett hem, till exempel hos en arbetskamrat. Hans Nyberg instämmer och berättar om en av sina erfarenheter från en tidigare arbetsplats.
- Jag anställde en gång en kvinna som utåt sett verkade ha ett bra socialt liv, både som skicklig och stark yrkeskvinna och tillsammans med sin man. Hon var den sista jag skulle kunna tänka mig som offer för en man som slår sin kvinna, men jag hade fel, säger han.
- Vi som arbetade med henne märkte ingenting. Den lärdomen glömmer jag aldrig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om