- Döm om min förvåning när jag såg att det är bävrar som stått för trädfällningen! De måste ha jobbat länge med att få omkull aspen. Det syns på märkena efter gnagtänderna att de bara klarat en liten bit åt gången, säger han.
- Nu håller de på att fästa grenarna på andra sidan bäcken. Då jag närmade mig rörde det sig i riset på stranden och rätt som det var plaskade det till ordentligt i vattnet. De jobbar under ytan så det är inte lätt att se dem i arbete.
Perfekt byggmaterial
De byggnadskunniga djuren har bråttom. Innan vintern kommer måste undervattenbostaden vara klar. Som vanligt har de fixat en damm på byggplatsen så att nerblåsta löv och kvistar fastnar vid aspstammen.- Det är perfekt byggmaterial för dem, klibbigt och lätt att fästa, säger Georg Edin, som aldrig under sitt långa liv som Älvsbybo sett bäverbon i centrala samhället.
- Jag vet att det förekommit högre upp i bäcken, men inte så nära centrum.
Känner sig trygga
Stig Engman, Korsträsk, viltvårdskonsulent i Jägarnas Riksförbund, tolkar uppgiften om bäverförekomst i Älvsbyn som ett tecken på att stammen ökat och att de verkar känna sig trygga i omgivningen.- Sedan ungefär tio år tillbaka har det noterats bäver i Korsträskbäcken upp mot Sågfors och däromkring, och den har även observerats nära centrum, men mig veterligt är det första gången den rent byggt bo i tättbebyggt område, säger han och fortsätter:
- Skulle befolkningen av någon anledning vilja ha bort den är det lätt att ordna. Det är bara att slå ner ett avloppsrör genom dammbyggnaden. Då klarar bävern inte att hålla vattennivån och efter ett tag ger den upp och flyttar vidare.
Bra på att dämma upp
Problemet är att bävrar kan dämma upp ganska ordentligt, något som markägare i Lillträsk fått känna av med sanka och vattenfyllda gärden som följd.- Stockforsälven är också uppdämd på flera ställen, men att bävern flyttar in i Älvsbyn är en ny intressant företeelse, säger Stig Engman.