Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tittat över Älvsbyns kommuns verksamhet. Genomlysningen redovisades före påsk och var allt annat än munter.
Fortsätter man i samma banor riskerar kommunen att ligga 42 miljoner kronor back år 2020.
Framför allt är det äldreomsorgen som blöder. Där är kostnaderna 22 miljoner kronor mer än jämförbara kommuner.
– Vi vet att vi har en ökad äldrebefolkning. Vi måste titta över äldreomsorgen, den kan inte vara så pass mycket dyrare, säger Helena Öhlund.
Hon konstaterar att det måste till större förändringar.
– Fortsätter vi som förut så kommer det inte gå bra. Vi måste göra strukturförändringar så vi får en budget med plusresultat.
Kommunens nettokostnader överstiger den strukturårsjusterade standardkostnaden (summan som strukturen motiverar) med 38 miljoner kronor. Där står äldreomsorgen för 26 miljoner kronor.
Andelen brukare i äldreomsorgen är högre än jämförbara kommuner – liksom kostnaden per brukare.
Ett nytt äldreboende väntas effektivisera verksamheten. Men det finns en annan sida av myntet också.
– Att bygga ett äldreboende innebär ju att vi måste ha en marginal för att kunna möta den byggnationen. En stor investering karvar ju också på budgeten, säger Helena Öhlund.
Genomlysningen visade saker som Helena Öhlund helst inte ville höra.
– Men det var nog många med mig som fick höra saker de inte ville höra. Det är helt klart att vi behöver göra ett jobb.
Finns det några kortsiktiga besparingar att vänta?
– Det känns inte aktuellt att jobba kortsiktigt nu. Vi måste långsiktigt lägga en bra strukturförändring.
Det är bara Piteå och Övertorneå som har lägre kommunalskatt än Älvsbyn i Norrbotten. Men någon skattehöjning har Socialdemokraterna inte diskuterat.
– Vi har inte pratat om det, utan det är något som andra partier kanske har pratat om. Landstinget har ju minskat utrymmet för kommunerna att höja skatten i och med att man höjde den.
Kommer ni diskutera det?
– Vi kommer att vända på alla stenar. Vi har möjlighet att höja skatten om vi vill, men en skattehöjning innebär ju att man inte tar tag i de här strukturförändringarna. Det är inte bra för utvecklingen. Vi måste vara konstruktiva och hitta lösningar.