Generationväxling vid Polarbröd

ÄGARBYTE. Fulladdade med ideer och med var sitt spädbarn på armen tog Anna Borgeryd och Karin Jonsson Bodin över huvudägarskapet av Polarbröd vid årsskiftet. På måndagen var de tillbaka på mammas gata för ett styrelsemöte och för ett första besök i bageriet sedan ägarbytet.

Älvsbyn2006-02-28 00:00
Systrarna Anna Borgeryd och Karin Jonsson Bodin är den tredje generationens Polarbrödsägare som nu tar över rodret för det anrika Älvsbyföretaget efter Kjell och Margareta Jonsson som jobbar kvar i det gamla moderbolaget Polarrenen. Anna och Karin bor och verkar i Umeå som också fungerar som knutpunkt för de tre bagerierna som ligger i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Mycket att tänka på

Ägarbytet som skedde vid årsskiftet kom vid en tid när systrarna hade mycket annat att tänka på. Båda hade nyligen fått barn med allt vad det innebär av vaknätter, blöjbyten och amning. Det sistnämnda ombesörjs utan krusiduller på restaurangen där vi möts. Det märks att de båda bebisarna, fem och sju månader gamla är vana att träffa nya människor. De går från famn till famn och levererar det ena ljuvliga leendet efter det andra.

Uppväxta med Polarbröd

Att det skulle bli Polarbröd har inte varit självklart för systrarna som hunnit med både det ena och det andra. Anna flyttade till Umeå efter gymnasiet. Hon har doktorerat i konflikthantering och jobbat flera år på universitetet. Karin utbildade sig till journalist i Sundsvall. Hon flyttade till Stockholm och har sedan 2000 jobbat som informatör. De senaste åren har dock Anna och Karin jobbat både 100 och 150 procent åt Polarbröd.

- Vi är uppväxta med Polarbröd. Vi har pratat om det vid frukostbordet som barn och sedan i styrelserummen från 18 års ålder. Även när vi jobbat med annat har vi deltagit i möten som företaget haft. Vi har följt företaget på nära håll, säger Karin.

Fortsätter vara familjeföretag

Systrarna bubblar av ideer och projekt.

Den närmaste framtiden kommer man att ägna åt satsning på export och att stärka distributionsföretaget Allbröd som ser till att brödet kommer ut i butikerna.

- Tanken är att brödet ska plockas fram så att det är så färskt som möjligt när det når kunderna, vilket tenderar att bli mer och mer på helgerna. Vi jobbar med en märkning som heter Polfärskt och som ska ut på bröden inom kort, säger Anna.

För både Anna och Karin är det viktigt att Polarbröd fortsätter att vara ett familjeföretag med hjärtat i Älvsbyn. Här finns rötterna och det största bageriet men framför allt föräldrarna.

- De är våra mentorer och vi vill jobba vidare i deras anda. Även om vi har vårt säte i Umeå har vi en nära kontakt och rådfrågar dem om mycket, säger Anna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om