Generations- och fokusskifte på Stensgårdens lantbruk

Efter 40 år i mjölkbranschen tackar Annette och Mikael Nilsson för sig och lämnar över till sonen Arvid. Han blir tredje generationen som driver Stensgårdens lantbruk i Nystrand.

Nu är det Arvid Nilsson som driver Stensgårdens lantbruk, fortfarande med hjälp av mamma Annette och pappa Mikael. Första steget i generationsskiftet var att lägga om från mjölkproduktion till kött.

Nu är det Arvid Nilsson som driver Stensgårdens lantbruk, fortfarande med hjälp av mamma Annette och pappa Mikael. Första steget i generationsskiftet var att lägga om från mjölkproduktion till kött.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2022-02-17 19:00

Det betyder också att det finns ännu en färre mjölkbonde kvar i Älvsbyns kommun då gården istället helt fokuserar på köttproduktion. Att slå om till köttproduktion var planerat sedan länge då det är det som varit Arvids intresse, men priskrisen inom lantbruket på varor som diesel, foder och annat har så klart inte hjälpt heller.

– Det är en gammal anläggning, så det skulle vara stora investeringar om jag skulle satsa på det. Jag är inte så intresserad av att belåna mig med tio miljoner för ny mjölkrobot och allt annat som skulle behövas. Jag har pratat om det här sen jag blev myndig så det var ganska solklart att det skulle bli köttproduktion istället, säger Arvid Nilsson.

undefined
"Jag har alltid tyckt om kor, men är inte så mycket för mjölkning. Så med allt jobb och ekonomiskt runtom så var det självklart att det skulle bli köttdjur istället", säger Arvid Nilsson.

Arvids pappa Mikael tog över gården från sina föräldrar för 40 år sedan och har drivit den tillsammans med frun Annette. De är båda glada över att gården går vidare i familjen och de jobbar ändå vidare på lantbruket för tillfället då Arvid jobbar kvar på Peab.

– När föräldrarna mina började så hade de väl sex eller sju mjölkkor. Nu hade vi 56 stycken efter sista ombyggnationen. Det är ju inte tvärgjort att sluta när man har 56 kor så det blev lyckat att de som nu startade upp i Skomanskälen ville köpa dem. Sen har vi gott samarbete med de andra bönderna, som Erik på Skataudden som kan ta en del av mjölkgrejerna som inte går att sälja, säger Mikael.

– Det känns kul att vi slapp skicka dem på slakt, och så kan vi ha lite utbyte med dem också, säger Arvid Nilsson.

undefined
Mikael Nilsson tog över gården efter sina föräldrar som startade Stensgården. "Vi börjar ju bli gamla vi också", säger Mikael Nilsson.

Annette och Mikael är inte alls förvånade över att Arvid väljer köttproduktionen.

– Man blir väldigt bunden och kan inte vara ledig med mjölkkor. Och så skulle det behövas en ny ladugård med mjölkrobot. När man har ett mindre lantbruk som vi så är det också svårt att hitta personal då det behövs kanske en deltidare eller en person som jobbar delade turer. Det är mycket enklare om du är storproducent, säger Annette Nilsson.

Hur många mjölkbönder har det funnits i Älvsbyn?

– Det fanns väl 48 stycken när mamma och pappa började, så det har förändrats ganska mycket, säger Arvid.

– Det svåra är väl att ta beslutet när man ska sluta. Det är fyra kvar nu. Det är inte bara här utan det är många i Västerbotten som slutar också, och jag tycker inte det är underligt. De som blir kvar är de absolut största, säger Mikael.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!