Generaldirektör besökte Årets by

STORFRÄMMANDE. Det var en imponerad generaldirektör för Glesbygdsverket som lämnade Klöverträsk, Årets by i Norrbotten, efter tisdagens länsbesök.- Ett av våra uppdrag är att samla på oss goda exempel och föra dem vidare. Jag måste säga att det ni åstadkommit är lite utöver det vanliga, sa Kerstin Wallin till byborna.

Älvsbyn2006-12-06 00:00
Glesbygdsverket med sina 30 anställda är ett av landets minsta verk och stationerat i Östersund. Kerstin Wallin, generaldirektör sedan 2,5 år tillbaka, bor i Bräcke och har sju mil enkel väg till sitt kontor.

- Så jag vet hur det är att behöva pendla till jobbet, sa hon när hon anlände till Klöverträsk på tisdagen tillsammans med tjänstemännen Ulf Tynelius och Peter Malmsten, samt länsstyrelsens handläggare för landsbygdsutveckling Monica Lejon.

- I vårt uppdrag ingår att göra regelbundna länsbesök i hela landet, med betoning på skogslänen och skärgården. Det här är mitt tredje besök i Norrbotten, berättade Kerstin Wallin, som under måndagens besök i Pajala bland annat fått se vad distansundervisning kan innebära för en glesbygdsort.

- Mycket intressant med tanke på att många mindre orter har problem med vikande elevunderlag och tvingas lägga ner skolor. Fjärrundervisning kan vara ett alternativ, sa generaldirektören innan eldsjälarna i Klöverträsk tog vid.

Familjeföretag

Besöket inleddes på lanthandeln, som makarna Monica och Jonny Lundberg driver tillsammans sedan våren 2004.

- Då vi insåg att det inte gick att leva enbart på butiken bestämde vi oss för att starta en byakrog. Tack vare kompisar som ställde upp ideellt tog det bara en månad att bygga om garaget bakom lanthandeln till restaurang, berättade Jonny Lundberg för gästerna.

- I somras köpte vi också Klöverträsks tunnbrödsbageri, ett familjeföretag som funnits 40 år i byn. Det kändes fel att det skulle gå i graven, så jag lärde mig baka och nu är det full fart på verksamheten, fortsatte han.

Byaålderman Ragnvy Johansson, ordförande för Klöverträsks byautvecklingsråd och ledamot i Luleå kommuns Byaforum, nickade belåtet och upplyste besökarna om att det finns minst 16 företagare bland byns 311 invånare.

Lokal mobilisering

Nästa anhalt var byns generationsboende, ett talande exempel på samarbetsviljan i Klöverträsk: Med byggföretagaren Joel Lundberg i spetsen har byns frivilliga krafter, bestående av i stort sett alla arbetsföra invånare, inklusive Pingstkyrkans medlemmar, byggt tre parhus med vardera två lägenheter.

- Vi behövde ett boende för äldre bybor som inte vill flytta från Klöverträsk när det blir dags att sälja huset. Det tog oss åtta månader och cirka 6 500 ideella arbetstimmar att bygga husen, som även är till för unga familjer i mån av plats, sa Joel Lundberg.

- Ledstjärnan för oss är lokal mobilisering och delaktighet, inflikade Ragnvy Johansson.

På Klöverträsks skola inväntade landshövding Per-Ola Eriksson delegationen från Glesbygdsverket.

- Jag antar att ni insett varför Klöverträsk blivit utsedd till Årets by, sa han.

- Ja, det vi fått se är ett lysande exempel på att det går att utveckla glesbygden om det finns rätt sorts människor, sa Kerstin Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om