Gastroskopin orsakade Ebbas död

Läkaren stack hål på Ebba Jonssons matstrupe under en rutinmässig gastroskopi. När hon väl kunde börja äta igen valde sjukhuset att torka ut henne med dropp i sju veckor. En tidigare frisk 84-åring dog och döttrarna är bestörta över vården.

Ebba Jonsson avled i sviterna av en misslyckad gastroskopiundersökning. (Arkivbild)

Ebba Jonsson avled i sviterna av en misslyckad gastroskopiundersökning. (Arkivbild)

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2012-11-24 06:00

Landstinget har lex Maria-anmält sig själva efter att 84-åriga Ebba Jonsson, från Älvsbyn, avled i sviterna av en misslyckad gastroskopiundersökning.

Hennes tre döttrar har anmält händelsen till patientnämnden och Socialstyrelsen.

- Vi får aldrig tillbaka vår mamma, men vi hoppas att landstinget gör något för att det här aldrig ska hända igen, säger dottern Anita Lindström.

Hål i matstrupen
Torsdagen den 10 maj skulle Ebba Jonsson undersöka en fläck på tjocktarmen. Hon trodde att det skulle bli ett snabbt besök på Sunderby sjukhus och blev glad när proverna visade att det inte var cancer. Läkaren valde ändå att genomföra en oplanerad gastroskopi i samband med besöket. När Ebba Jonsson skulle svälja ned slangen uppges läkaren ha känt ett motstånd men valt att fortsätta. Då gick det hål på matstrupen.

Ett dygns väntan
Ett dygn senare valde chefsläkarna i Sunderbyn att skicka henne till specialisterna på Karolinska sjukhuset i Huddinge. När Ebba kom dit var läget akut.

- Då var mamma så svullen i halsen att det var för sent för någon operation. Det gick inte att se något och hon fick dränage för att självläka, säger Anita Lindström.

Operation av matsond
Döttrarna ifrågasätter varför det tog så länge att skicka henne till Karolinska.

- Hon borde ha skickats dit direkt efter gastroskopin. När jag pratade med en läkare efter att mammas matstrupe gått sönder hade de tänkt flytta henne till vårdavdelningen. Vi protesterade och krävde att hon skulle vara kvar på IVA, säger Anita Lindström.

Hon tycker också det är konstigt att Sunderby sjukhus genomför hundratals gastroskopier varje år men saknar kunskap att laga något om det går fel.

- Risken är liten men nu hände det vår mamma.

Sju veckors torka
I slutet av maj fick Ebba Jonsson komma tillbaka till Sunderbyn och i juni kunde hon börja dricka och äta passerad kost själv. Matsonden som läkarna i Huddinge opererat in fungerade dock inte tillfredställande.

- När såret i halsen var läkt och mamma hade fått tillbaka matlusten bestämde läkarna i Sunderbyn att man skulle ta bort sonden och torka ut hålet på magen, säger Anita Lindström.

Ebba Jonssons mattillförsel ströps och från den 2 juli till 15 augusti fick hon bara näringsdropp i blodet.

- I efterhand har de erkänt att torkan tog alldeles för lång tid. Mamma blev svagare och svagare och fick många infektioner, säger Anita Lindström.

När PT talade med Ebba Jonsson den 14 augusti var hon inställd på att senare berätta i tidningen om vad hon varit med om. Dagen efter skulle hon operera hålet i magen och hon längtade efter att få komma hem till lägenheten i Älvsbyn, hälsa på vänner och äta riktig mat igen.

- Jag har inte ätit något på sju veckor och har inte varit hemma på hela sommaren. Jag får nog stanna kvar här ytterligare någon vecka och se om jag helar ihop, sa Ebba Jonsson.

"Flera missar"
Det gjorde hon aldrig. Operationen lyckades men efter den långa torkan kunde inte magsäcken komma igång igen. Ebba Jonsson försvagades och i oktober avled hon på sjukhuset av en dubbelsidig lunginflammation.

- Mamma har fått utstå väldigt mycket. Först gastroskopin och sedan torkan. De gjorde flera missar under resans gång och det är viktigt att få upprättelse för mammas skull, säger Anita Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om