Gammalt blir nytt med enkla knep

Ett slitet, tråkbrunt gammalt bord är kanske inte det första man köper på en loppis. Men med en gnutta fantasi och lite färg kan 40-kronorsfyndet bli till en trendig vardagsrumsmöbel. Det handlar om möbelrenovering.

"Man kan köpa plastark på färgaffärer som man lätt kan skära egna schabloner ur", säger Barbro.

"Man kan köpa plastark på färgaffärer som man lätt kan skära egna schabloner ur", säger Barbro.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-06-25 06:00
De senaste åren har intresset för heminredning och gör-det-själv ökat markant, inte minst tack vare tv-program och inredningsmagasin.
Men hur gör man om intresset finns, men inte alla fina maskiner och tekniker?
PT har träffat Peråce Ershag och Barbro Stråmo, lärare på möbelrenoveringslinjen, Älvsby folkhögskola, för att få några tips.
Träna ögat
Det första man måste göra enligt de två experterna är att träna ögat och lära sig se potential i möbler som kanske inte ger ett så snyggt helhetsintryck.
- Men ofta är det någon detalj man kan fastna för. Ett snyggt underrede på ett 50-tals bord exempelvis. Att sedan skivan är fläckig och ful måste man se förbi. Våga tänka kreativt! säger Barbro Stråmo.
Hon säger också att många second hand-affärer har börjat se vinstmöjligheter i gamla möbler, med påföljd att priserna stiger.
- Men i mindre städer, på loppmarknader och på återvinningsmarknader kan man fortfarande hitta riktigt billiga fynd, säger hon.
Om man då som nybörjare står där med en sliten men potentiellt urtjusig möbel - hur gör man? Det säkraste tipset som renoveringslärarna kan ge är: Färg.
"Gäller att våga"
- Färg är det snabbaste sättet att fräscha upp en möbel. Det gäller bara att våga. Tänk inte "Oj, om jag målar den här lilla grejen röd blir allt förstört!". Du kan ju alltid måla över med svart sen, säger Peråce Ershag.
Att man kanske bor i en lägenhet utan hobbyrum behöver absolut inte vara ett hinder enligt honom.
- För själva målningen är det bara att lägga ut lite tidningspapper på vardagsrumsgolvet. Slipningen är väl lite värre då det dammar. Men nu på sommaren kan man vara ute och slipa.
Servetter och lim
Ett annat trix om man vill förnya sina möbler, men inte måla dem, är decoupage. Med hjälp av mönstrade servetter, bokmärken, tidningar och klister eller lack kan man skapa fina detaljer.
- Man slipper pilla med dekormåleri, det är bara att klippa ut ett fint mönster från exempelvis en servett och lacka fast det på underlaget, säger Barbro Stråmo.
Och sedan gäller det att komma ihåg det viktigaste enligt de två experterna:
- Det går alltid att göra om, bara man vågar komma igång.
Barbro och Peråces möbelrenoveringstips
 Håll ögonen öppna och besök återvinningsaffärer ofta. Ta reda på när de får in nya prylar och håll dig framme.
 Satsa på en stabil grundkvalité så du slipper plocka isär hela möbeln och limma om den.
 Kolla på internet eller i böcker för att få guidning i olika tekniker.
 De enklaste lyften för en möbel är ny färg eller nytt tyg.
 Även decoupage är relativt lätt - att klistra eller lacka fast tunna ark av tidningar, servetter eller liknande på en möbel.
 Schabloner är ett enkelt sätt att skapa detaljer. På färgaffärer kan man hitta toppmoderna mönster, eller plastfilm som man själv kan skära figurer ur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om