Fullmäktige ska ge kommunchefen i uppdrag att vidta åtgärder med tanke på den prognosen som visar på en budgetavvikelse på -12,4 miljoner kronor. Prestandamätningar ska genomföras på bemanningsenheten, lokalvården och Fluxen. Kommunchefen ska också följa för åtgärderna som är påbörjade vid Stöd till individ och familj, STIF, som står för 10,4 miljoner prognosticerad avvikelse. Redan i mars uppgick kostnaderna för institutionsvård och familjehem till 5 miljoner av sin årsbudget på 8,2 miljoner kronor.
– Pandemin och dess påverkan på kommunens ekonomi gör att osäkerheten för resten av året är slut. Prognosen är att skatteintäkterna kommer att minska, så det blir svårt att förutspå hur årsresultatet kommer att bli, säger Tomas Egmark (S), kommunalråd.
Centerpartiets Daniel Strandlund tyckte inte att de tre punkterna i förslaget var nog. Han gjorde ett tilläggsyrkande om att se över icke obligatorisk verksamhet.
– För våra nya investeringar måste vi behöva öka 10 miljoner på amorteringar. Och då är inte driftkostnader inräknat. Det är tolv miljoner i år, hur mycket ska vi gå minus nästa år? 20 miljoner?, säger Daniel Strandlund (C).
Förslaget är att genomlysa all verksamhet som inte hör till kommunens vad kommunen måste göra. Kommunen är skyldig att hålla på med skola, äldreomsorg, miljö- och bygg och räddningstjänst. Att titta närmare på exempelvis kultur- och fritid blev snabbt en ideologisk debatt.
– Vi kanske skulle ha kultur och fritidsverksamhet inom kommungränserna även om inte kommunen tog ett ansvar. Men vilka som deltar skulle bero på hur tjock plånbok man har. Jämlika samhällen är alltid bättre för folkhälsan, säger Linus Sköld (S)
– Har vi inga kringaktiviteter så tror jag framtidsrika Älvsbyn dör en sotdöd, säger Helena Öhlund (S).
Göran Lundström (C) ifrågasatte varför de styrande är så rädda för att genomlysa vad allting kostar, som att man döljer något. Daniel Strandlund (C) utvecklade med att han inte pratade om att döda allt som inte är obligatoriskt. Det fortsatte tills Rikard Granström (S) gick upp och påpekade att de nog ändå var överens i sak och det röstades sedan igenom.
– Det låter här som att det ska finnas någon form av motsättning och det tror jag inte det finns. Alla är medvetna om läget och ingen vill låta stenar vara ovända. Jag säger bifall till tilläggsförslaget, säger Granström.