- Farsan var drygt 50 år när han gjorde sin första kikare, jag var 25, berättar sonen Mats Berglund, som från första början blev intresserad av pappa Kalles ovanliga hobby.
- Vi hade en kulle hemma på gården i Vistträsk där vi riggade upp kikarna. Den första hade en spegel på 15 centimeter.
Hittade jättespegel
Sedan dess har far och son Berglund förfärdigat fler kikare tillsammans, något som uppmärksammades i PT på 1960-talet. När Kalle Berglund dog 1987 tog Mats över föräldrahemmet.- Av en händelse råkade jag titta i en garderob och hittade ett spegelämne på 31 centimeter, som farsan antagligen beställt, men inte hunnit göra i ordning. Jag bestämde mig för att försöka provslipa den, men frågan var hur jag skulle få tag på ett användbart motglas.
Efter diverse spaningsarbete, bland annat via internet, fick Mats Berglund veta att det finns en man i Fagersta som slipat många speglar: Matematik- och språkläraren Joel von Knorring.
- Det visade sig vara en trevlig karl. Han erbjöd sig direkt att hjälpa mig, så jag for dit och satte igång med slipningen.
Uppfinnartakter
Att handslipa och handpolera en 31 centimeters spegel så att den får exakt rätt fokus och jämnhet är inget man gör på en kafferast.- Jag kom på att det är enklare att lägga den på ett bord som roterar så att jag bara behöver sitta och hålla händerna lätt på ytan. Med hjälp av en symaskinsmotor och lite grejer från en trasig tvättmaskin fick jag det att fungera. Knorring säger att han också skulle vilja ha ett sånt bord, säger Mats Berglund när PT träffar honom hemma hos kompisen Ernst Nyström.
Det är dags för visning av den stora stjärnkikaren. Ut ur förrådet rullar de fram den sevärda konstruktionen, som Ernst
Nyström försett med ett stativ med motor.
- Det var det värsta vilket fint stativ du byggt! Jag är imponerad, säger Mats Berglund.
- Det är bara ett provisorium än så länge. Jag ska göra ett nytt stativ som jag kan åka på så att det går att ställa in kikaren precis som jag vill. Den ska ha samma axellutning som jordaxeln och gå att manövrera både manuellt och elektroniskt, förklarar Ernst Nyström.
Samla planetbilder
Mats Berglund poängterar att det är Ernst Nyström som är den verklige astronomen av de två. Den sistnämnde viftar bort påståendet och upplyser istället PT:s utsända om att det inte går att se på fullmånen med den ljuskänsliga jättekikaren.- Det är så ljusstarkt att du bränner sönder ögat direkt. Det vi ska göra är att montera fast både en digital och en vanlig kamera och samla bilder på planeterna. I år har jag bara sett två, Jupiter tidigt på morgnarna och Saturnus på kvällen. I fjol såg jag Mars också, säger Ernst Nyström och berättar att han och Mats Berglund testat kikaren på några olika platser i Vistträsk.
- Du kan se småfåglar i skogen på minst tre kilometers avstånd utan vidare. Nu väntar vi bara att det ska bli en kall och stjärnklar kväll så att vi kan "sikta mot stjärnorna" också. Det kanske kan bli en ny turistattraktion i Vistträsk, vem vet?<\c>