Att avsluta konfirmationen med en resa till USA eller södra Europa kan locka de mest tveksamma till att faktiskt konfirmera sig. I Älvsbyn har man sedan ett antal år tillbaka övergett det klassiska upplägget med ett miniläger i Jäckvik samt en veckas cykling på Gotland. Nu åker man utomlands i stället.
– Det är sjätte året vi gör det nu. Första tre åren åkte vi till Turkiet, men när läget är som det är där nu så har vi valt att åka till den grekiska ön Samos i stället. Därifrån kan vi besöka platserna i Turkiet som vi vill se, säger Anna-Karin Thorngren Bergman, kyrkoherde i Älvsby församling.
Allt fler Älvsbyungdomar har valt att konfirmera sig de senaste åren. Men kyrkoherden vill inte bekräfta något samband mellan det ökade intresset och utlandsresorna.
– Vi har haft ett ungdomsprojekt där vi jobbar ganska riktat och målmedvetet före de blir konfirmander, alltså i årskurs 6-7. Vi har ett bra och gediget konfirmandupplägg och sedan också ett efterarbete. Vi har tagit ett helhetsgrepp under flera år, säger Anna-Karin Thorngren Bergman.
Hon konstaterar dock att man oftare stannar kvar som medlem i kyrkan om man konfirmerar sig.
– Då har du positiva erfarenheter och något att relatera till. Du har sett vad kyrkan bidrar med. Men det handlar primärt inte om att behålla medlemmar. Det är inte det som driver oss.
Älvsby församling har 51 konfirmander i år och en konfirmandbudget på 940 000 kronor.
– Vi har en frikostig budget. Det här tycker våra förtroendevalda är viktigt. Barn och ungdomar är framtiden, så det vill man satsa på, säger Anna-Karin Thorngren Bergman.
Sex av ungdomarna är från Piteå.
Är det resan som lockar?
– Jag tror att det var lovalternativt som lockade. Det här är ganska aktiva ungdomar som håller på med mycket idrottsaktiviteter. Då har du ofta fullt upp på veckorna och på helgerna kanske det är cuper. Att läsa koncentrerat på loven är ett alternativ som passar, och jag tror inte att det erbjuds någon annanstans. Vi provar det för första gången nu.
Tidigare år har ungdomarna betalat en avgift för Samos-resan. Inför i år beslutade fullmäktige att konfirmationsundervisningen ska vara helt kostnadsfri.
– De betalar ingenting, mer än sin närvaro och delaktighet under året. Där är vi ganska hårda, säger Anna-Karin Thorngren Bergman.
21 veckoträffar samt ett helgläger är på schemat innan resan till Grekland. Ungdomarna ska även göra två gudstjänstbesök per månad varav en av dem ska vara en söndagsgudstjänst.
20 maj åker hälften av konfirmanderna till Grekland och veckan efter åker resterande ungdomar med vändande flyg.
Från ön Samos tar de båten över till staden Efesos i västra Turkiet.
– Det var där kristendomen spreds allra först och det var där aposteln Paulus var. Det finns så mycket minnesplatser som finns omnämnda i bibeln. Så vi gör en resa i Paulus fotspår, säger Anna-Karin Thorngren Bergman.
Man besöker bland annat huset som jungfru Maria sägs ha bott i under sina sista år.
– Sedan är det ett läger som vanligt med andakter, lite lektioner, lek och gemenskap.
När båda grupperna har kommit hem från resan återstår bara en konfirmationsmässa i Älvsby kyrka där ungdomarna får välja att bekräfta dopet.