Från missionskyrka till tandläkarmottagning

I höstas var huset en gudstjänstlokal för kristna missionärer. I dag sitter besökarna i en tandläkarstol och ber - om befrielse från karies.- Jag tänker jobba här fram till pensionen, säger Jan-Ove Rova, 43 år.

På Tandhuset Kronan som öppnade i april jobbar receptionisten Ida Åkerlund, tandsköterskan Ann Lundgren tillsammans med Jan-Ove Rova. Kliniken har öppet tre dagar i veckan från början med sikte på heltid inom några år.

På Tandhuset Kronan som öppnade i april jobbar receptionisten Ida Åkerlund, tandsköterskan Ann Lundgren tillsammans med Jan-Ove Rova. Kliniken har öppet tre dagar i veckan från början med sikte på heltid inom några år.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-04-28 06:00

När tandläkaren från Älvsbyn arbetade i Luleå och Boden drömde han alltid om att starta en egen mottagning i hemorten.

I flera år har han väntat på att hitta den rätta lokalen.

- Och det gjorde vi till slut, säger Jan-Ove Rova.

När Svenska Missionskyrkan i Älvsbyn lade ner församlingen i höstas såldes den 70-åriga kyrkolokalen till en privatperson. Den nya ägaren hyr i sin tur ut byggnaden till Jan-Ove Rova och nya privatkliniken Tandhuset Kronan.

- Jag bor själv i en prästgård som jag köpte av Älvsby församling 2005. Jag har inte sett spöken var sig där eller här, säger Rova.

I stället tycker han det är bra att huset renoveras och bevaras.

- Annars är det ovisst vad som hänt med byggnaden.

Två anställda
Korset på väggen är nedplockat och bänkraderna borta. Takhöjden är sänkt från fyra till 2,7 meter för att rymma den nya ventilationen. Allrummet är avgränsat med innerväggar för att rymma tre tandläkarstolar, panoramaröntgen och annan vital utrustning.

- För min del är det en utmaning att bygga något från grunden jämfört med om man skulle köpa en befintlig klinik.

Tandsköterskan Ann Lundgren och receptionisten Ida Åkerlund har anställts och från början kommer Jan-Ove Rova att arbeta tre dagar i Älvsbyn och två dagar i Boden. Målsättningen är att övergå till den egna kliniken på heltid.

- På sikt skulle vi kunna vara två tandläkare och två tandhygienister, säger han.

Billigare behandlingar
I Älvsbyn finns sedan tidigare folktandvård samt privattandläkarna Georg Isaksson och Ingvar Brunström, båda är 62 år.

Behövs det en till tandläkare
på byn?
- Det får vi se. Det handlar om att göra ett bra jobb och framförallt erbjuda tider.

Enligt honom har den nya tandläkarreformen gjort att fler går till tandläkaren.

- Förut valde folk att dra tänder. I dag är det betydligt billigare med stora behandlingar.

Renoveringen och utrustningen är inte billig och Sveriges största privata tandläkarkoncern Praktikertjänst, som Rova tillhör, har hjälpt till med finansieringen.

- De tror på den här idén. Annars skulle de inte hoppa på. Men det tar kanske några år innan det är full rulle.

FAKTA Jan-Ove Rova
Tidigare byggnadsmålaren Jan-Ove Rova, från Älvsbyn, började att skola om sig till tandläkare för tolv år sedan och tog tandläkarexamen 2005. Efter det har han arbetat på ett flertal kliniker både privat och inom folktandvården, dessutom under ett års tid vid avdelningen för tandlossningssjukdomar på tandvårdens kompetenscentrum i Luleå, där all specialisttandvård bedrivs i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om