Från flygingenjör till vinmakare i Australien

OMSKOLAD. Att vintillverkning är en hel vetenskap känner den utflyttade Älvsbybon Anders Backman väl till. Efter många år som flygingenjör i Australien gick han en utbildning på ett vineri, och väntar nu med spänning på att det första egentillverkade vinet ska mogna.

Älvsbyn2007-11-07 00:00
Jordmån, bevattningstekniker, druvsorter och vinpressandets finesser. Det är mycket kunskap som behövs för att tillverka vin. Men en som vet hur man gör är den utflyttade Älvsbybon Anders Backman, som sedan drygt 20 år tillbaka bor i Sydney, Australien. Där har han utbildat sig i vintillverkningens komplicerade konst.

Folkhögskola

Efter att ha arbetat som flygingenjör för ett stort australiensiskt flygbolag fick han för fyra år sedan erbjudande om förtidspension vid 52 års ålder, då företaget flyttade en del av verksamheten till Kina.

- Det var bara att tacka och ta emot. Helt fantastiskt att kunna gå i pension så tidigt!, säger han.

Redan innan Anders Backman slutade arbeta hade han börjat läsa vintillverkning på en skola i vindistriktet Hunter Valley, 13 mil norr om Sydney. Efter pensionen ägnade han allt mer tid åt sitt intresse.

- För tre år sedan gick jag ut skolan, som kan liknas vid en folkhögskola. Men för att få vara kvar på skolan och använda dess vineri har jag fortsatt att anmäla mig till varje termin, säger han.

Han berättar att klassen gjorde några egna viner under utbildningens gång, med varierande resultat.

- Vi försökte oss bland annat på en champagnevariant, men det smakade inte så bra. Det krävs inte mycket för att vin ska bli dåligt.

I väntans tider

Just nu väntar Anders Backman med spänning på sitt allra första egna vin, som ska bli en shiraz med ton av den vita druvan viognier.

- Jag köpte ett ton shirazdruvor i början av 2007, det blir ungefär 500 liter färdigt vin. Sedan har jag kylt, värmt, jäst, pressat, tappat och lagrat dem i skolans vineri efter konstens alla regler.

Nu är det bara väntan kvar. I april tror han att vinet, som nu ligger och mognar i ektunnor, kan vara färdigt. Men någon försäljning blir det inte tal om.

- Om det är drickbart ska jag ge bort till vänner och bekanta. Jag hoppas verkligen att det blir bra, jag har ju redan gjort etiketterna ..., säger Anders Backman med ett leende.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om