Kommunalråd Tomas Egmark har just lagt på luren efter ett produktivt samtal med Näringsdepartementet. Han fick positiva nyheter om att ärendet nu ska prioriteras, men någon klarhet i vad det blir för beslut eller när beslutet kommer har han däremot inte fått än.
– Nej det är fortfarande ett oklart rättsläge. Men de har lyft upp det på schemat, säger Tomas Egmark.
Det oklara rättsläget som det tvistas om även på näringsdepartementet är om gruvan måste genomgå en Natura 2000-prövning innan de får bearbetningskoncession. Något som Boliden vägrar. Bearbetningskoncessionen skulle ge gruvjätten ensamrätt på området, och Natura 2000-prövning måste de ändå göra senare ifall de ska klara miljöprövningen som krävs för att få starta upp gruvan.
– Det är det som de pratar om, om det ska behövas i det här läget, eller om det ska behövas för att regeringen ska ta beslutet, säger Tomas Egmark.
Kommunalrådets jagande av Näringsdepartementet och Näringsministern verkar i alla fall ha fått avsedd effekt. Frågan om Lavergruvan har lyfts högre upp på dagordningen.
– Den jag pratade med förstår att vi har ett problem med samhällsutvecklingen då han själv varit kommunpolitiker. Vi vet inte om vi ska gasa eller bromsa. Så det finns en förståelse för vår situation på näringsdepartementet, säger Tomas Egmark.
Och det är just samhällsutvecklingen som är den stora frågan i kommunhuset om Laver. I dag är det ett upplevt dödläge och man vet inte om man egentligen borde satsa för fulla muggar på bostäder och infrastruktur, eller bara ta det lugnt i väntan på bättre tider.
– I det här tar jag inte ställning till vilket beslut de ska ta, det är viktigt att säga. Utan det är viktigt att vi får veta oavsett om Boliden får ett positivt eller negativt beslut, säger Tomas Egmark.
I en intervju med Dagens Industri förra veckan pratade Bolidens VD Mikael Staffas om fyndigheten i Laver som ett av de bästa kopparprojekten i Europa och uttryckte sitt missnöje över hur långsamt kuggarna rör sig hos myndigheterna i Sverige.
– Mycket frustrerande, det har inte bara med Laver att göra utan med att vi i Sverige har en seg och resurskrävande tillståndshantering, säger Mikael Staffas till Dagens industri.
Han frågades också om säkerheten på dammarna efter årets katastrof där gruvbolaget Vales damm i Brasilien brast och runt 300 personer omkom.
– Man ska aldrig säga att det aldrig kan hända. Vi har haft två dammhaverier i vår egen historia, både i Spanien och i Aitik för 20 år sedan. En bro kan alltid rasa och det är klart att även våra dammar kan rasa. Vi får aldrig ha en inställning att de inte kan rasa. Men vi har ett management för att hantera riskerna vilket innebär att vi har ett i princip säkert system, säger Mikael Staffas till Dagens industri.