Ulf Burström insjuknade nyligen själv. Men tack vare att han är trippelvaccinerad klarade han coronan riktigt bra, det var mer som en vanlig förkylning berättar han:
– Jag hade feber ett dygn ungefär och blev aldrig svårt sjuk.
Men när en dryg fjärdedel av personalen är borta samtidigt är det inte lätt för de som är kvar på jobbet.
– De har verkligen fått kämpa på, vi är 23 anställda och sex stycken var sjuka samtidigt, säger Burström.
Han berättar att man givetvis tagit in extrafolk i den omfattning det gått, då det handlade om dagarna före och under påsken.
– Men tack och lov har vi snälla skolungdomar som brukar sommarjobba som kom in och jobbade nu också, säger han.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som dagarna före påskhelgen gick ut och varnade allmänheten från att pussas och kramas om man var det minsta lilla sjuk, tycker att uppmaningen fortsatt gäller. Träffas gärna, men inga större kärleksyttringar om det kliar i halsen så att säga.
Trenden är dock att smittspridningen minskar. Nystedt, eller "Smitt-Anders" som han kallar sig själv i ett mejlsvar till redaktionen, gör jämförelser med läget i februari – då de nya provtagningsriktlinjerna infördes och konstaterar att allt pekar åt rätt håll.
Nu provtas enbart boende och personal med symptom i vård och omsorg, de som skrivs in på sjukhus eller söker vård för luftvägssjukdomar.
Så här ser det ut; I mitten av februari hittades cirka 80 fall per dag i länet. Nu är det nere på drygt 10 fall per dag. Det fanns drygt 40 inlagda för covid-19 i mitten av februari. I dag bara 5 (i hela länet), varav en vid Piteå sjukhus.
– Och Sunderby sjukhus som haft otroligt många inlagda under vintern hade bara en covidpatient kvar i morse (onsdag), som skulle få åka hem samma dag, berättar Nystedt.
Antalet som avlider i sviterna av corona har också minskat högst markant, den senaste i länet den 13 april.
– Det är ju så att de som insjuknar inte blir lika sjuka. Omikronvarianten är "vänligare" och väldigt många har vaccinerat sig eller haft covid i närtid. Men det finns en risk med det också, det är att immuniteten är kortvarig så det är viktigt att "fylla på", säger han.
Sammanfattningsvis så ser det ut att bli en bra vår, men det är för tidigt att ropa hej än – så gå och vaccinera er, hälsar Nystedt.
Dos 3 för dem under 65 år, dos 4 för dem över.