Mannen och kvinnan, som båda är dryga 60 år, bor i Älvsbyn. Mannen började kampen för frun när hon råkade ut för ett hjärtstillestånd 2010 och fick syrebrist i hjärnan. Det fick till följd att hon nu sitter i rullstol, har svårt att svälja och måste sondmatas. Hon kan heller inte prata.
– Men vi kan kommunicera. I dag har vi tittat på sommarkläder som ska beställas, säger maken.
2017 beslutade försäkringskassan att minska kvinnans assistans. Nattetid ansågs inte behov av två personer föreligga.
Hon beviljades dubbel assistans under all vaken tid och i samband med vila, med avdrag för den tid det tar att utföra sondmatning.
Under natten beviljades endast två timmar aktiv assistans.
– Det är alldeles för lite. Hon kan inte meddela sig om något är fel, hon kan inte trycka på en knapp heller så hon behöver ha människor omkring sig hela natten, säger maken.
Försäkringskassan ansåg att sondmatning är en sjukvårdande insats enligt hälso-och sjukvårdslagen och därmed inte ett personligt behov, därför gjordes avdrag för sondmatningen.
Personlig assistans ska inte ersätta den vård hemsjukvården är skyldig att ge, menade försäkringskassan.
Men förvaltningsrätten bedömde det annorlunda. Rätten menar att när sondmatning överlåtits åt annan person är det inte längre en uppgift för sjukvården, utan för annan person och i detta fall en personlig assistent.
Försäkringskassan har inte haft fog för att göra avdrag för denna tid menar förvaltningsrätten.
– Hon har beviljats mindre tid av dubbelbemanning på dagarna men det kan väl gå, men att ha endast journatt fungerar inte, säger maken som funderar på att överklaga det beslutet.
Funktionsnedsättningen gör att kvinnan behöver någon som ser till henne aktivt hela tiden.
– Även personalen vet att det inte fungerar om de skulle ha journatt, säger maken.