Göran Stenlund, fritidspolitiker och Tväråbo är både uppgiven och irriterad. Han bor mitt i byn Tvärån där vägen är riktigt dålig. Han flyttade hit för drygt fem år sedan ungefär samtidigt som vägen gjordes om. Han minns att det bara tog några veckor innan vägen började spricka.
– Man undrar ju. Hur i helvete tänkte man? Det är ju skrämmande att man kan handskas på det här viset med skattemedel, säger Göran Stenlund.
För tre-fyra år sedan gjordes sen delar av vägen om, men många sträckor som inte fixades börjar vara i fullkomligt upplösningstillstånd. Det färdas väldigt mycket tung trafik efter vägen. I byn finns Bröderna Öhmans som har många tunga fordon, och hela tiden kommer fullastade långtradare som ska leverera timmer till Stenvalls i Sikfors.
– Det kör lastbilar här genom byn hela tiden, och det ska de väl få göra. Men man måste ju bygga en väg som klarar av det också, säger Stenlund.
I väntan på att vägen ska göras om så har Svevia uppdraget att hålla vägen körbar tills man vet vem det är som i slutändan måste stå för bristerna på vägen. Bland annat fyllde de upp de värsta hålen med oljegrus i höstas, men nu under våren ligger det utspritt efter vägen och vägbanan ser ut som en spindelväv. Inne i byn, särskilt vid vägavsmalningar som gjorts för att få ner hastigheten är vägen riktigt dålig.
– Oljegrusbeläggningen har ju gått sönder. Och vägen har farit illa under vintern. Beläggningen har spruckit som ett tunnbröd. Så det har nog kommit ner vatten där som gjort det ännu värre när det frusit på i vinter, säger Göran Stenlund.
Anledningen till att vägen inte bara görs om är att Trafikverket och BDX inte är överens än om vem som har ansvaret för bristerna, och därmed vem det är som ska betala. Den diskussionen har nu pågått i princip sedan vägen gjordes om 2015 och någon tidshorisont för när det ska vara klart finns inte än.
Så hur långt har ni kommit i det arbetet?
– Det enda jag egentligen kan säga är att det är en pågående process för att ta reda på var ansvaret ligger för de här bristerna, säger Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX.
Är det en rättslig process?
– Nej det är inget sånt. De ställer frågor till oss som vi svarar på och vi ställer frågor som de svarar på. Det är en dialog vi för med trafikverket helt enkelt för att reda ut ansvaret, säger Palmquist.