Kontantkravet på 15 procent infördes hösten 2010. Syftet är att konsumenten ska spara ihop pengar till husköp istället för att låna sönder ekonomin. Finansinspektionen anser att Älvsbyhus går runt bolånetaket och axlar rollen som bank.
- Det innebär en ökad risk för konsumenten. Vi införde ju bolånetaket för att skydda bostadsköparna mot att ha för hög skuldsättning och för höga belåningsgrader, säger Magnus Karlsson på Finansinspektionen till P4 Norrbotten.
Avfärdar kritiken
Älvsbyhus vd Kent Johansson håller inte med.
- Det är inte en fråga om lån, utan en avbetalning med goda villkor med tanke på produktionskostnaden av ett hus. Skillnaden blir att banken får en mindre del.
Enligt Finansinspektionen kan det vara riskabelt för en konsument att inte välja en traditionell bank, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet. Detta är också något som Kent Johansson avfärdar.
- Om något skulle hända, till exempel en inflation, så är det vi som tar smällen och inte kunden, säger han.
Konsumentverkets jurist Anna Hult uttrycker också skepsis mot Älvsbyhus nya finanslösning.
- Jag tycker uppläggningskostnaden för lånet verkar hög. Låneräntan är inte heller så låg. Man frågar sig om Älvsbyhus kommer att göra de kreditupplysningar som krävs, säger hon till P4 Norrbotten.
- Jag förstår inte kritiken. Den bank som utgör bottenlånet tar ju reda på om kunden har betalningsanmärkningar eller andra skulder, säger Kent Johansson som inte låter kritiken påverka satsningen.
- Vi har redan sett ett stort intresse och har över 30 intresseanmälningar. Det kan komma att bli en riktig succé, säger han.