Den halvmåneformade Polarkakan är Polarbröds signaturbröd, deras ursprungliga produkt som startade allt. Ett viktigt bröd för varumärket som försvunnit ur sortimentet sedan branden i augusti. Därför har Polarbröd arbetat hårt med att hitta en lösning på problemet. Resultatet är en färdig brödmix så att alla kan baka Polarkakan hemma. Piteå-Tidningen fick tag på den första påsen som såldes på Ica i Älvsbyn och vem bättre att provbaka den än en erfaren polararbetare från Älvsbyn?
– Nu är pressen hög, haha. Jag får väl se till att leverera perfekta kakor om jag ska ha en chans att få jobb när de byggt upp den nya fabriken igen, säger Linda Eriksson.
Första arbetsdagen var som sommarjobbare 1994 då Linda var 17 år. Fast anställd blev hon 1996 och sedan dess har oräkneliga ton med bröd av olika sorter passerat genom ugnarna. Hon arbetade i "trågen", där degen blandas, jäser, bakas och svalnar innan de färdiga kakorna går in i frysen. Det var där i trågens svalbanor som branden började.
– Det blev inte mycket sömn den natten. Jag bara vandrade omkring här hemma och suckade högt för mig själv. Man var ju som i chock i flera dagar efteråt, säger Linda Eriksson samtidigt som hon blandar i jäst, vatten och rapsolja i brödmixen.
Köksassistenten går på högvarv i fem minuter innan den stannar och degen lämnas att jäsa. På bordet ligger en nästan färdigstickad vante. Det blir en del pysslande på dagarna för att fylla tiden som arbetsbefriad. En del ser tiden som ett bra tillfälle att prova på andra yrken. Själv vill hon mest att den nya fabriken ska stå färdig.
– Jag har trivts så bra där under hela arbetslivet. Underbara kollegor att surra med och nära till jobbet. Ska jag byta vill jag att det ska vara till något bättre, i princip så att man skrattar av glädje av att gå på jobbet. Jag tror det är svårt att hitta något sådant, säger Linda Eriksson.
Den färdigjästa degen från brödmixen delas i åtta delar och kavlas ut till stora runda kakor. En kort jäsning till under duk och en omgång med naggad kavel senare så är Polarkakan redo för ugnen. Efter fem minuter i 250 grader kommer det närmaste en äkta Polarkaka som skådats sedan slutet av augusti.
– Kanske inte helt perfekt form, men nära nog för ett första försök får man väl säga. Smaken är det inget fel på. Det är ganska otroligt att de lyckats ta fram det här på så kort tid, säger Eriksson.