Först ut med att ragga gymnasieelever

I lördags visade Älvsbyns gymnasium upp sitt programutbud på ett välbesökt Öppet hus. Besökarna från andra kommuner var särskilt intresserade av den nationellt godkända idrottsutbildningen som drivs i samarbete med Älvsby folkhögskola.

Studie- och yrkesvägledare Ulla Bergkvist fanns på plats för att svara på frågor om Älvsbyns gymnasieprogram. Niorna Lisa Sundström och Julia Virtala från Luleå ville veta mer om skidlinjen som bedrivs i samarbete med Älvsby folkhögskola.

Studie- och yrkesvägledare Ulla Bergkvist fanns på plats för att svara på frågor om Älvsbyns gymnasieprogram. Niorna Lisa Sundström och Julia Virtala från Luleå ville veta mer om skidlinjen som bedrivs i samarbete med Älvsby folkhögskola.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-11-15 06:00
I det nya samarbetet mellan gymnasieskolorna i Fyrkantenområdet var Älvsbyn först ut i lördags med att bjuda in främst niondeklassare och deras föräldrar till Öppet hus. Representanterna för skolans senaste tillskott i programutbudet, Hotell och turism höll till ute på skolgården, där de riggat upp ett vildmarkskök tillsammans med Restaurang- och livsmedelsprogrammet och lagade mat till försäljning.
I foajén möttes besökarna av information om såväl Älvsbyns gymnasium som gymnasieskolorna i Luleå, Piteå och Boden. Studie- och yrkesvägledare Ulla Bergkvist hade fullt upp med att besvara frågor om de olika programmen i Älvsbyn.
- Förutom alla elever och föräldrar från vår egen kommun har många sökt sig hit från grannkommunerna, till och med från Arvidsjaur, berättade hon.
- Det som verkar vara mest intressant för dem som kommer utifrån är idrottsutbildningen i längdskidor, skidorientering och orientering, som Sture Norén och Ulf Karlsson på folkhögskolan håller i. Även gymnastik i samarbete med Älvsbygymnasterna är en efterfrågad studievariant.
Olika skolplaner
Niorna Lisa Sundström och Julia Virtala kom från Luleå för att ta reda på hur skidlinjen i Älvsbyn är upplagd.
- Vi funderar faktiskt på att söka in på den, berättade de.
Av Älvsbytjejerna Hanna Samuelsson, Maja Dahl och Julia Fernberg, som går i 9 A på Älvåkraskolan, är det bara den sistnämnda som riktat in sig på att gå gymnasiet på hemorten.
- Fast jag vet inte vilket program jag ska välja, kanske teknik eller samhälls, vi får se, sa Julia Fernberg.
Hanna Samuelsson har planer på att gå det nya juridikinriktade ekonomiprogrammet i Luleå. Maja Dahl tänker satsa på frisörutbildningen på gymnasiet i Skellefteå eller Luleå.
- Men vi har ju några månader på oss att bestämma vad vi ska välja, så i dag går vi bara runt och kollar vad som finns på den här gymnasieskolan, förklarade de tre klasskamraterna.
Kommande lördag är det Piteås tur att anordna Öppet hus på Strömbackaskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om