Först i fyrkanten med ny bygginriktning

Med en eventuell gruvetablering i Laver i ryggen startar Älvsbyns gymnasium ett byggprogram med mark- och anläggning som inriktning."Det känns rätt för både samhället och ungdomarna", säger rektor Helena Hansson.

Förberedelserna i Laver fortsätter, och om en gruva blir verklighet står Älvsbyns gymnasium redo att slussa arbetskraft till Boliden.

Förberedelserna i Laver fortsätter, och om en gruva blir verklighet står Älvsbyns gymnasium redo att slussa arbetskraft till Boliden.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2014-12-18 15:55

Videon är inte längre tillgänglig

Efter att Älvsbyns gymnasium beslutat att lägga ner turistinriktningen på Hotell- och turistprogrammet och ta bort Estetprogrammet blickar man nu framåt. Till hösten drar man i gång ett helt nytt program – Byggprogrammet med inriktning mark- och anläggning. Trots att just Byggprogrammet finns i övriga fyrkanten, blir man ensam om inriktningen. Mark- och anläggning finns närmast i Vännäs och Gällivare.

– Vi hoppas att vi kan locka elever från fyrkanten, och även utanför, säger skolchefen Jan-Erik Backman.

Kopplat till gruvan

Beslutet att upprätta programmet kommer från politiskt håll.

– Vi fick uppdraget i samband med att Boliden började prospektera i Laver. Man var intresserad av att se över möjligheten att ha en utbildning som kan leda till arbete mot en framtida gruvetablering.

Programstarten beror dock inte bara på Laverplanerna.

– Vi kom fram till att den inriktning vi har valt är en bra inriktning kopplat till bland annat gruvverksamhet, men sedan är mycket av företagandet i Älvsbyn kopplat till entreprenadbranschen. Där är mark- och anläggning en del i de yrkena, säger Jan-Erik Backman.

Lätt att få jobb

Helena Hansson tycker att programmet prickar rätt på flera plan.

– En del är ju att titta på vad samhället vill ha, men sedan måste man även titta på vad ungdomar är intresserade av i dag. Vi har sett att det finns ett sådant intresse bland ungdomarna i kommunen, säger hon.

När det blev klart att programmet skulle starta blev första steget att besöka gymnasiet i Gällivare.

– De har ett väl inarbetat koncept, och vad vi förstod av dem som vi träffade där så är ju utgången till ett yrke efter avslutad utbildning jättehög. De är eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Jan-Erik Backman.

Träffat företagare

Han menar att det är en bred utbildning som ska anpassas till Älvsbyn.

– Helena håller på att titta på vilka behov som finns tillsammans med branschen. Hon har träffat en del företagare tillsammans med vår näringslivschef, och utifrån det kommer vi att anpassa innehållet i inriktningarna inom programmet så att det harmoniserar bra med det yrkesutbudet som finns på orten.

Hur skiljer sig mark- och anläggning från övriga bygginriktningar?

– Det är ju många delar som är lika. Man läser de gemensamma ämnena som svenska, engelska och matematik första året precis som på andra yrkesprogram. Man gör även byggkurserna Bygg 1 och 2 som de övriga bygginriktningarna, säger Helena Hansson.

"Inte spikade än"

– Sedan har man en inriktning mot mark- och anläggning där man läser tre anläggningskurser, och till det kommer programfördjupningen som då kan se lite olika ut beroende på vad byggbranschen och eleverna vill. De delarna är inte spikade än, utan de tittar vi fortfarande på för att få en så bra utbildning som möjligt, fortsätter hon.

Finns det ett intresse?

– Jag har pratat med studie- och yrkesvägledarna på Älvåkraskolan, och de får en del frågor om programmet. Så det finns absolut ett intresse.

Programmet kommer att hålla till i tekniksalen på Älvåkraskolan, men kan komma att flytta beroende på hur populär linjen blir.

– Kommer vi att ha 16 elever i tre årskurser så är den lokalen för liten. Då måste vi hitta en större. Sådana frågor diskuterar jag med Älvsbyns fastigheter just nu, men för ett första år klarar vi oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!