"Försörjningsstödet är ingen allmän rättighet"

Socialtjänstens handläggare i Älvsbyn är medvetna om att många föräldrar är kritiska till att deras vuxna barn inte får försörjningsstöd.- Men vi står för våra beslut. Ingen som är ung och arbetsför ska behöva hamna i socialbidragssvängen, säger Åsa Larsson.

ÄLVSBYN2009-02-09 06:00
Socionomerna Åsa Larsson och Jenny Ölund sköter handläggningen av försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) på socialkontoret i Älvsbyn.
- Det är bra att det finns ett trygghetssystem som kan erbjuda ekonomiskt bistånd till personer som av sjukdom eller andra skäl inte klarar sin egen försörjning, säger Åsa Larsson och tar direkt död på myten om att "vem som helst har rätt till socialbidrag".
- Så är det inte. Försörjningsstöd är det yttersta skyddsnätet, finansierat genom skattemedel och öronmärkt för människor som inte har någon annan möjlighet att leva ett drägligt liv.
Trend bland unga
Jenny Ölund och Åsa Larsson tycker sig se en trend i Älvsbyn att unga invånare, framför allt unga män i åldrarna 18-25 år, tar för givet att socialtjänsten ska ställa upp och bekosta boende och uppehälle då de flyttar hemifrån.
- Det är inte ovanligt att ungdomar i Älvsbyn bestämmer sig för att flytta från föräldrarna och skaffar sig en egen bostad utan att ha arbete eller studielån. Det har till och med hänt att vi fått räkningar på hyra utan att hyresgästen i fråga kontaktat oss först.
- De söker inte bostadsbidrag, trots att det är det första man ska göra, utan räknar kallt med att det ordnar sig med hyran via oss. Klart att de blir besvikna när vi säger nej!
Nära samarbete
För att en arbetsför ungdom över huvud taget ska komma i fråga för försörjningsstöd måste han eller hon vara aktivt arbetssökande.
- Finns det inte jobb i Älvsbyn måste du söka dig någon annanstans, åtminstone tillfälligt. Att inte vilja flytta är inget skäl för att stat och kommun ska gå in och ta ekonomiskt ansvar för dig, säger Åsa Larsson och förklarar att hon och hennes kollega har ett nära samarbete med arbetsförmedlingen och försäkringskassan.
Diskuterar attityder
- Från vår sida gör vi allt vi kan för att få de unga att se andra möjligheter. Vi diskuterar även attity"der och vikten av det egna ansvaret. Några väljer att flytta hem till föräldrarna, andra inser vad som krävs i vuxenlivet och tar sig i kragen.
- Det kan se hopplöst ut för en del, men efter tre, fyra månader brukar de flesta ha fixat sig jobb i alla fall. Det är ett kvitto på att vår strategi fungerar även om den kan verka hård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om