Försörjningsstöd dyrast i Älvsbyn

1 029 kronor per år. Det betalar Älvsbyborna i försörjningsstöd, vilket är dyrast i Norrbotten. Det blivande kommunalrådet Helena Öhlund (S) är bekymrad.- Detta är resultatet av ett medvetet förhållningssätt från vår regering, som hellre ger jobbskatteavdrag istället för att hjälpa dem utan arbete, säger hon.

"Vi har duktiga handläggare och bedömningen är tuff. Det är andra faktorer som gör att Älvsbyborna erhåller så mycket försörjningsstöd", säger Helena Öhlund (s), blivande kommunalråd. (Arkivbild)

"Vi har duktiga handläggare och bedömningen är tuff. Det är andra faktorer som gör att Älvsbyborna erhåller så mycket försörjningsstöd", säger Helena Öhlund (s), blivande kommunalråd. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-07-10 06:00

Försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd, socialbidrag - kärt barn har många namn.

Förra året betalade Älvsbyborna 1 029 kronor i försörjningsstöd, medan boende i grannkommunen Jokkmokk betalade 156 kronor. Älvsbyn är också den kommun som har flest biståndstagare i Norrbotten.

- Vi har duktiga handläggare och bedömningen är tuff. Det är andra faktorer som gör att Älvsbyborna erhåller så mycket försörjningsstöd, säger Helena Öhlund (S), som också är ordförande i arbete- och omsorgsutskottet.

"En nödåtgärd"
Helena Öhlund upplever att allt fler hamnar i kö till försörjningsstöd på grund av hårdare regler i andra skyddsnät, såsom sjukförsäkring och a-kassa.

- Det är viktigt att förstå att försörjningsstödet är en nödåtgärd, målet är ju egenförsörjning. Då behövs offensiva satsningar, det handlar ju om svaga grupper i samhället, säger hon.

Oppositionspolitikern Matilda Wiklund (C) ser kostnaderna som ett kvitto på att skolan inte fungerar optimalt.

- Det är enkelt att säga att det är regeringens fel, men så enkelt har det aldrig varit. Vi behöver framför allt stärka ungdomars välmående. Det är lätt för ungdomar och nysvenskar att hamna i ett utanförskap, säger hon.

Inte invandringens fel
Enligt Socialstyrelsen kan försörjningsstödet ses som ett mått på hur välmående en kommun är.

Skogslänen Norrbotten, Jämtland och Västerbotten klarar sig bra i jämförelsen, men Älvsbyn, Arjeplog och Luleå sticker ut i negativ bemärkelse.

Helena Öhlund (S) ser detta som ett argument för att inte skylla på invandringen.

- Boden är ju till exempel en kommun som också har ett högt mottagande. Det visar att det är andra faktorer det handlar om, säger hon.

För att lösa problemen vill hon se riktade satsningar. Helena Öhlund (S) exemplifierar den finansiella samordningen mellan landstinget, kommunen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan, som i Älvsbyn kallas Consensus.

- De personer som får långvarigt försörjningsstöd har svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden. De hamnar ofta mellan olika myndigheter och cirkulerar runt i alla möjliga instanser, säger hon.

FAKTA Ekonomiskt bistånd 2011

Piteå Älvsbyn Arvidsjaur Arjeplog Norrbotten

Kostnad per invånare för utbetalt EB, kr 627 1029 740 772 684

Biståndsmottagare i befolkningen 3,3 5,8 5,1 4,5 3,6

Långvarigt EB 12,8 23,6 12,9 22,4 17,9

Mycket långvarigt EB 6,3 12,8 7,8 12,8 9,4

Unga vuxna med EB 10,1 12,2 18,8 9,9 8,9

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om