Förrådsbergrum till salu - visning lockade många

Fortifikationsverket säljer sitt förrådsbergrum insprängt i Hundberget utanför Älvsbyn. Visningen lockade många nyfikna.- Det finns en viss charm, säger bergrumsentusiasten Bernt Wikström från Boden.

Massiva ståldörrar vittnar om att anläggningen kan förvara materiel med högre säkerhetsklass än "vita blixten och ärtsoppa".

Massiva ståldörrar vittnar om att anläggningen kan förvara materiel med högre säkerhetsklass än "vita blixten och ärtsoppa".

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-03-24 03:43

3 550 kvadratmeter tunnlar och förvaringsrum tillsammans med 2,7 hektar skogsklätt berg ska säljas.

- Fortifikationsverket får inte ligga och äga fastigheter och byggnader som inte Försvarsmakten är i behov av, säger projektledaren Eeva Göthed.

Hon räknade ett 40-tal personer under visningens första 45 minuter i torsdags. Flera har ringt och frågat om annonsen.

- Om det är intresse för att ha det eller nyfikenhet kan jag inte svara på.

Vad gör ni om ni inte får sålt anläggningen?
- Då måste vi plombera den för all framtid och sälja marken. Men under alla mina år har jag inte varit med om att ingenting blir sålt.

Bernt Wikström från Boden stod och väntade när visningen öppnade. Som pensionerad anställd vid Försvarsmakten och guide i Bodens fästning har han nära förhållande till militärbunkrar i berget.

- Jag är nyfiken. I tonåren var jag här som televerkare.

20 förrådsrum
Vad är charmen med bergrum?
- Att de har kunnat göra detta. Hackat sig in i berget. Det är ett jäkla jobb att ta sig in.

Komplexet rymmer ett 20-tal stora förrådsrum. Tunnlarna är desto trångare och det går inte att forsla fordon större än en motorcykel.

- Först hade jag trott att någon var intresserad av att göra det till garage. Men det går ju inte, säger Bernt Wikström.

132 000 kilowattimmar
Vad ska man ha det till?
- Lagerlokal för sådant som ska förvaras för evigt, eller datahall, men då är värmen problemet.

Bergrummet som byggdes 1943 är renoverat i omgångar och moderniserades 2005 med en ny berganläggning som kapade energiförbrukningen från 450 000 till 132 000 kilowattimmar.

Nu drivs anläggningen på sparlåga och håller 10 grader. På vissa ställen har något som liknar hår fått fäste på väggarna.

- Jag hoppas någon vill ha det, men det kostar att avfukta, säger Bernt Wikström.

Massiva ståldörrar
Fortifikationsverket säger sig inte veta vad som en gång förvarats här. "Vita blixten och ärtsoppa", kommenterar Eeva Göthed.

Går det bo här inne?
- Det törs jag inte svara på. Om man ska ha det som bostad måste man klassa om det och då är det länsstyrelsen och kommunen som beslutar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om