Företagen hoppas på godsterminalen

Järnvägstransport är viktig för Älvsbyhus existens i Älvsbyn, Polarbröds hållbara utveckling och Bolidens vilja att öppna Lavergruvan. Företagen hoppas att godsterminalen kan lösa logistikkrisen - men en uppstart ligger flera år bort i tiden.

Lunchmöte om godsterminalens framtid: Pär Jonsson, näringslivschef Älvsbyn, Benjamin Blomquist, transportchef Älvsbyhus, Ulrika Hamsch, godsterminalen Älvsbyn, Caroline Lundström, Polarbröd, Anders Lidström, godsterminalen, Jonas Carlzon, marknadschef BDX, Sune Johansson, Trafikverket.

Lunchmöte om godsterminalens framtid: Pär Jonsson, näringslivschef Älvsbyn, Benjamin Blomquist, transportchef Älvsbyhus, Ulrika Hamsch, godsterminalen Älvsbyn, Caroline Lundström, Polarbröd, Anders Lidström, godsterminalen, Jonas Carlzon, marknadschef BDX, Sune Johansson, Trafikverket.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-12-29 06:00

Den nya rälsen mellan Älvsbyhus och Polarbröd är lagd. Godsterminalen har fått klartecken av Trafikverket men mycket återstår innan en eventuell affärslösning. Det pågår förhandlingar med statliga logistikföretaget Green Cargo som regerar på järnvägen.

- Det är mycket som ska stämma och vi måste få fler företag att vilja skicka gods till och från Älvsbyn. Vi har förutsättningarna men det kommer att ta några år, säger projektledaren Anders Lidström.

Boliden önskar terminal
Boliden fortsätter att provborra i Laver och enligt kommunens näringslivschef Pär Jonsson ligger en godsterminal på deras önskelista.

- Vi för diskussioner med Boliden. För dem är tillgången till infrastruktur viktig om det ska bli en framtida gruvetablering, säger han.

Älvsbyhus vill ha en godsterminal för att säkerställa produktionen på hemorten.

- Vi har fabriker som ligger närmare marknaden. Kan vi inte transportera husen på ett bra sätt får vi tillverka husen där istället, säger Benjamin Blomquist, transportchef på Älvsbyhus.

Älvsbyhus tappade avtal
I höstas förlorade småhustillverkaren möjligheten att leverera hus via järnväg från Älvsbyn. Flera lossningsorter har stängts av och Green Cargo valde att inte förlänga avtalet.

- Jag önskar att vi hade möjligheten att skicka hus med tåg igen, säger Benjamin Blomquist.

Råvaror till Polarbröd och byggmaterial till Älvsbyhus transporteras via järnväg till två stickspår vid fabrikerna.

Polarbröds affärsidé hotas
Av miljöskäl fraktar bagaren sina uttransporter på järnväg. Brödet transporteras med lastbil till Luleå innan det lastas på järnväg för vidare transport söderut. Affärsidén hotades när norska avtalspartnern Cargonet aviserade att de skulle flytta ur landet på grund av dålig lönsamhet. Avtalet räddades i sista stund av att "lokföraren" Green Cargo lovade att dra vagnarna fram till sista mars 2012.

En osäker tid
-Vi är i händerna på den aktör som eventuellt tar över. Det går rykten om att priserna kommer att stiga, vilket driver en utveckling mot lastbil, vilket rimmar illa med regeringens klimatmål. Det här är en nyckelfråga som vi och flera andra stora aktörer försöker påverka, säger Caroline Lundström, inköps- och logistikansvarig på Polarbröd.

- En godsterminal i Älvsbyn skulle på ett positivt sätt bidra till utvecklingen av vår verksamhet, så att vi långsiktigt kan ha våra transporter på järnväg.

FAKTA Älvsbyns godsterminal

Tankarna på en lastplats i kommunen för järnvägsgods har funnits i mer än ett decennium, men för cirka två år sedan tog projektet verklig fart.

Länsstyrelsen, Trafikverket, Älvsbyhus, Polarbröd, BDX och Älvsbyns kommun har gått in med medel för att genomföra bygget som kostade 7,5 miljoner kronor. EU gick in med 3,5 miljoner och dåvarande Banverket 2 miljoner.

Till att börja med kommer terminalen bestå av ett spår bredvid Fabriksgatan på Altuna industriområde fram till en stor grusplan mellan Älvsbyhus och Polarbröd. Om behovet ökar kan området byggas ut.

Godsterminalen kommer att delas upp i två bolag. Ett kommunalt som äger infrastrukturen och ett affärsdrivande vars mål är att nå en affärslösning och hitta intressenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om