1958 började man köra hundkapplöpning på Älvåkra IP i Älvsbyn. 1964 påbörjades bygget av hundkapplöpningsbanan vid Kanis och året efter invigdes den. Det gör Älvsbyn till en av de mest anrika hundkapplöpningsorterna i Sverige.
– Aktiviteten i Älvsbyns kommun har pågått sedan 1958. Vi klår de flesta. Vinthundsklubben startade och vi tog över, så de senaste 40 åren har det varit i vår regi, säger Åsa Wall, sekreterare i Norrbottens hundkapplöpningssällskap.
Hon berättar att föreningens tidigare ordförande fick ett samtal om uppsägning av arrendet i juni 2020.
– Men till slut var de överens om att gå över till ett ettårsavtal för att kommunen skulle få större flexibilitet. När fastighetsbolaget återkom var det uppsägning som gällde, det var inte tal om något ettårsavtal, säger Åsa Wall och fortsätter:
– Vi hamnade i chock givetvis. Det är först nu i sommar som vi har satt oss ner och titta på allting. Läser man lite lagar ser man att vi både ska få en anledning till uppsägning och en beskrivning av hur man överklagar beslutet. Det finns inte här. Det är bara att vi är uppsagda.
Nu står man utan anläggning i hela Norrbotten. Den närmaste ligger i Skellefteå.
– Vi har inte blivit erbjudna någon form av ersättning eller ersättningsmark. Det har de friskrivit sig från. Vi ska bara bort, säger Åsa Wall.
Enligt föreningens beräkningar skulle anläggningen kosta runt tio miljoner kronor att flytta.
– Allt går inte att flytta, utan man måste införskaffa en hel del och sanden till banan går inte att ta med. Så med allt arbete handlar de om de summorna. Det går inte för en ideell förening, vi måste ha hjälp, säger Åsa Wall.
Marita Pettersson sitter i föreningens arbetsgrupp som jobbar med framtiden. Hon är orolig över att kommunen ska tjuvstarta kommande projekt redan i höst.
– De har redan lagt upp fyllnadsmassor fulla parkeringen. Var tror du de ska? De har även mätt ut var elen går i backen i fall det blir att gräva.
Föreningen har hittat mark till en ny anläggning i en annan kommun – men om projektet ska vara möjligt krävs det finansiering utifrån.
– Det är pengarna det hänger på. Vi hoppas att Älvsbyns kommun hjälper oss, säger Marita Pettersson och får medhåll av Åsa Wall:
– De kastar ut en förening som har funnits sedan 1958 utan att ge oss några alternativ.